Så var sommaren i skärgården
– Vårt Luleå sammanfattar

September är här och sommaren är officiellt slut. Turbåtstrafiken går visserligen i tre helger till, men Vårt Luleå ger sig ändå på att sammanfatta skärgårdssommaren 2024.

Passa på! Fortfarande finns chansen att åka ut med turbåten och njuta av de fina skärgårdsmiljöerna. Lite mer höstaktiga färger än på dessa bilder utlovas.

– Vi upplever att det har varit lite mindre hektiskt än vanligt för oss som jobbat med skärgården i sommar. Jag tror att det beror på att det mesta gått som smort i år. 2022 var det strul med arbetsbåten Nord, vilket så klart påverkade helhetskänslan. Besökarna som hade hemester och upptäckte skärgården under pandemin är också mer varma i kläderna och klarar sig bättre själva än tidigare, säger Sanna Makslahti på Luleå turistcenter.

När det gäller beläggningen på turbåtarna så finns ännu inga siffror klara för säsongen, men känslan är enligt Luleå turistcenter att det varit bra med folk på turerna. Statistiken kommer först när sista turen är körd.

– Innan sommaren fanns farhågor om att muddringsprojektet Malmporten eventuellt skulle begränsa eller försena turbåtarna. Men detta är ingenting som vi märkt av denna säsong, berättar Sanna Makslahti.

Kommunens mycket populära skärgårdstugor, som kan bokas för övernattning, har som vanligt haft hög beläggning under sommaren som gått. Av de totalt 13 stugorna är tio bokningsbara året om.

Höstsemester i skärgården

Sanna Makslahti betonar att turbåten M/S Symfoni fortfarande kör en rundtur på fredagar och en vändande tur på söndagar till och med den 22 september.

– Fredagsturen är perfekt om du har bokat boende i skärgården. Det finns fortfarande stugor lediga, främst de två sista helgerna med turbåtstrafik. Eller varför inte bara åka med och äta gott samtidigt som du njuter av de vackra vyerna en fredagskväll? På söndagar kör båten en vändande tur och då finns möjlighet att stiga av på någon öarna för en dagsutflykt.

Om du är sugen på en lite längre vistelse i höstskärgården så går det också bra att åka ut en söndag och hem en fredag.

– Här går det att välja och vraka bland öarna. Än så länge är det inte så många som upptäckt den gyllene möjligheten att ta en höstsemester i skärgården. Förutom kommunens skärgårdsstugor så kan du även boka boende i den gamla lärarbostaden på Hindersön. Den hyr du via Hindersöns hembygdsförening.*

– Som vi tidigare berättat om i Vårt Luleå är skärgården nu full av goda bär och svamp, så det är bara att passa på att fylla på förråden, säger Sanna Makslahti.**

Varma och sköna bastubad

När de gäller bastur så har Luleå kommun tio bastuanläggningar på sex olika öar i skärgården. Bokningen är kostnadsfri, men kom ihåg att städa efter dig.

– Allt fler finländare hittar till vår skärgård. De tycker att vi har väldigt fina anläggningar och blir alltid lika glada när de får höra att bastun är gratis att använda, berättar Iida Larsson, samordnare på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Positivt är också att finländarna är väldigt duktiga på att vårda kommunens bastur.

– Vår stugvärd på Brändöskär har berättat att finländarna är våra bästa gäster när det gäller att lämna bastun skinande ren efter sig, säger Iida Larsson.

Vilka besöker Luleå skärgård?

Våra fina skärgårdsöar har under somrarna i tur och ordning främst besök av Luleåbor, regionala besökare, nationella resenärer samt en del utländska turister – främst från Finland men också andra européer.

*Kontaktuppgifter för bokning av boende i lärarbostaden på Hindersön: https://visitlulea.se/destinationer/lararbostaden-pa-hinderson/ Länk till annan webbplats..

**Läs om mer om bär och svamp i skärgården: https://vartlulea.se/arkiv/upplevelser/gultrottblattochinteminstgottiskargarden.5.1aa18aa41916a114dc72b.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om Luleå skärgård och/eller boka kommunens skärgårdsstugor?
Se: www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

På Småskär kan du bo i "Tjädern", en av kommunens fina skärgårdsstugor.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Alf-Arne Harjo, Viveka Österman och Helena Holm

Kollage: Krisitna Hjärtberg

Logotyp