Se upp - det blir fyrverkeri på avstånd

Även nyårsfirandet blir annorlunda i år.
– Det blir som vanligt ett pampigt fyrverkeri att se fram emot, men det kommer att ske under andra former än vad vi är vana vid, berättar Örjan Esensjö, projektledare, Luleå kommun.

Fyrverkerierna under nyårsnatten kommer att avfyras från Svartöberget, helt utan närvarande publik. En lösning som så klart har att göra med den pågående coronapandemin.

Det blir ett fyrverkeri på avstånd i år. Vid 12-slaget på nyårsafton avfyras raketer från Svartöberget. Tillsammans går vi in i ett nytt år.

– Vi uppmanar Luleåborna att fira nyår hemma och att vid tolvslaget rikta sina blickar mot Svartöberget för att ta del av ett fint fyrverkeri. Trots allt tråkigt som corona för med sig så finns det ändå en gemenskap i att vi alla på samma gång kan se på samma fyrverkeri under samma himmel. Vi vill helt enkelt, utifrån de förutsättningar som finns, skapa en känsla av tillhörighet och medmänsklighet, någonting fint och värdefullt att ta med sig in i det nya året, säger Örjan Esensjö.

Högtid i gemenskap

Nyårsfirandet är en viktig högtid där gemenskap och nytt hopp är viktiga ingredienser.

– Vi ville absolut inte ställa in nyårsfirandet då det betyder så mycket för så många människor.
Däremot har vi varit tvungna att ta fram en lösning som passar i dessa coronatider. Vi uppmuntrar folk att vid tolvslaget gå ut på sina balkonger eller liknande och ropa ”Gott nytt år” till sina grannar och andra medmänniskor. Med tanke på världssituationen är det viktigare än någonsin att försöka stötta varandra, säger Örjan Esensjö.

Luleå kommun brukar varje år arrangera ett nyårsfyrverkeri och de senaste åren har det ägt rum vid Södra hamn. Firandet brukar locka en stor publik av framförallt Luleåbor men även tillresta.

– Årets firande markerar mot corona men på ett mänskligt, peppande och engagerat sätt där alla kan delta, avslutar Örjan Esensjö.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Pixabay och Pexels

Uppdaterat: 29 december 2020

Logotyp