Skärgårdsliv, del 1: På äventyr med Jenny och Mikael

Luleåparet Jenny Jonsson och Mikael Bergström tröttnar aldrig på båtlivet och skärgården. I tio års tid har de varje sommar kuskat runt bland öarna i Luleå skärgård och njutit av tillvaron.
– Alla öar har sin egen charm, den ena är inte den andra lik. Därför ledsnar vi inte, säger Mikael.

När Skärgårdsmagasinet träffar båtägarna Jenny och Mikael är de nyligen hemkomna från en av säsongens turer till Junkön. Där har de legat i gästhamnen, umgåtts med andra skärgårdsbesökare och varit på utflykter på ön.

Mikael och Jenny älskar båt- och skärgårdslivet i Luleå.

Just Junkön är en av de öar som paret tycker bäst om, med stark konkurrens av vackra och karga Brändöskär.
– Junkön gillar vi för att det är en bebodd ö med flera sommarstugor och några fastboende. Det är många gäster i hamnen och framför allt är det en bra och skyddad hamn med tillgång till ström. Dessutom kan man se på när fiskarna arbetar och det är intressant, säger Jenny.

– Sedan så kan man även promenera på många ställen, såsom i skogen, över kalhyggen och genom myrar. Det är till och med vanligt att träffa på älgar här. En annan av våra favoritöar är Brändöskär som också är jättefin med sin idylliska skärgårdsmiljö och sjöbodarna, fortsätter hon.

Båtintresset tog över

Till vardags ligger Jenny och Mikaels motorbåt Eleonor vid Ettans båthamn i Luleås södra hamn. Eleonor är en tretton meter lång så kallad daycruiser och innehåller såväl vardagsrum, kök och sovrum som toalett och dusch.
– Mikael har haft båt hela livet men mitt båtintresse startade 2010 då vi ärvde en båt av min styvfar. Innan dess åkte vi mycket motorcykel, men nu har båtlivet och skärgårdsturerna tagit över, berättar Jenny.

Skärgårdsmagasinet möter upp med Jenny och Mikael framåt höstkanten och då har de under säsongen hunnit med hela 86 nätter ute i Luleå skärgård. Det är rekord för paret som brukar sjösätta sin båt kring den 20:e maj och ta upp den för vinterförvaring första helgen i oktober.
– Sommaren går alltid för fort och det är så klart lite tråkigt när säsongen är slut och vi måsta ta upp båten, säger Mikael.

Vinden avgör

Jenny och Mikael planerar, som så många andra båtägare, sina båtturer mycket efter väder och vind. Det gäller att hitta hamnar där det inte blåser för mycket för att smidigt och säkert kunna angöra.
– Vi gillar att besöka de öar där Luleå kommun har gästhamnar. De är enkla att angöra och man behöver till exempel ingen jolle för att kunna gå i land. Sedan så är vi mycket nöjda med servicen i form av allt från bastu och ved till stugvärdar och sophantering, säger Mikael.

Vad tycker då Jenny och Mikael är det bästa med båt- och skärgårdslivet?
– Det är socialt och man träffar många människor. När man är ute år efter år som vi så får man massor av nya bekantskaper. Dessutom tycker vi om att promenera, upptäcka öarna, grilla och bada bastu, säger Jenny.

Mikael betonar att den avkoppling som deras sommaräventyr ger är ovärderlig.
– Om du har en sommarstuga så är det oftast en massa måsten. Du ska alltid fixa och dona och göra någonting nytt. En annan fördel, som du har som båtägare, är att du kan dra när du blir less på grannarna, säger han och skrattar.

Skärgårdsmagasinets artikelserie

  • Artiklarna är hämtade från Skärgårdsmagasinet 2021 som delats ut till alla hushåll i Luleå kommun.
  • Har du inte fått ett exemplar så kan du hämta det på Luleå turistcenter i Kulturens hus.
  • Målet är att inspirera och lyfta Luleå som sjö- och skärgårdsstad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg och Alf-Arne Harjo

Logotyp