Sommarlovsskoj i Luleå

Blir det hemester i sommar också? Klart att det finns massor att göra i kommunen, kolla in Vårt Luleås lista för hela familjen. Dessutom är de flesta av tipsen helt gratis!

Luleå bjuder på massor med sommaraktiviteter, även om det är med coronaanpassningar. Träffa djuren på Hägnan, ta chansen att vinna 10 000 kronor i Bok&Bilds novelltävling eller dra till havs med turbåtarna.

Gratisbaden Aronsbadet och Rånepoolen håller stadiga 28 grader i vattnet i sommar.

Södra hamnplan, centrum: En oas mitt i stan för strandhäng under palmerna. Här finns aktiviteter, utlåning av allt från basketbollar till kickbikes och hängmattor för avkoppling mellan 14 juni till 15 augusti. Självklart med anpassning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av coronaviruset. Fyra food trucks kommer också finnas på plats för matservering. Följ Södra hamnplan på Instagram Länk till annan webbplats. för uppdateringar om allt som händer.

Bad, hela kommunen: I Luleå finns flera möjligheter till gratis bad. Våra utepooler Aronsbadet och Rånepoolen öppnade den 31 maj och tar emot 150 personer åt gången. För att slippa köa i onödan kan du följa Aronsbadet Länk till annan webbplats. och Råneåpoolen Länk till annan webbplats. på Facebook, där görs uppdateringar om besöksläget en gång i timmen. Sen är ju alla fina stränder så klart öppna när helst du vill. För mer info om både badstränder och utepooler kika här. Länk till annan webbplats.

Friluftsmuseet Hägnan, Gammelstad: Öppnar för säsongen den 12 juni och har öppet alla sommardagar mellan klockan 11.00-17.00. Även om alla evenemang är inställda så är gårdarna öppna för visning (med begränsat antal besökare), barnens snickeri och höhoppning igång och till midsommar kommer alla djur på plats i hagarna. På måndagar blir det pyssel utomhus för barn och på onsdagar djurvisningar. Kolla in utbudet på Hägnans webb. Länk till annan webbplats.

Ung i Luleå, centrum, Björkskatan och Hertsön: På Navet blir det bland annat regnbågscafé för HBTQIA+ungdomar mellan 13-20 år. Håll koll på Navets instagram för uppdateringar under sommaren Länk till annan webbplats.. Björxs fritidsgård erbjuder ridläger och bad på Arons, plus massa uteaktiviteter på Hertsön. Allt är så klart coronaanpassat. Kolla in fritidsgården på Snapchat för mer info: Björxfritidsgård

Konsthallen i Kulturens hus, centrum: Har öppet tisdag till lördag. Från 15 juni firas sommarlovet in i Konsthallen med en hemlig sommarpresent till barn som är med i tipspromenaden bland utställningarna! 100 påsar står redo, fyllda med skaparglädje. Först till kvarn gäller. Här kan du se vilka utställningar som just nu visas i Konsthallen. Länk till annan webbplats.

Spontanidrott, hela kommunen: Ta med en basketboll och dra exempelvis till Björkskatans eller Gammelstads isrink, Sunderby IP, Hälsans hus, Björkskatans IP, Bensby isrink eller Södra hamnplan för en match med kompisarna. Eller utmana dig själv i spåren vid Ormberget, Klöverträsk, Niemisel, Alvik eller i något av våra andra motionsspår. Länk till annan webbplats.

Visitor center, Gammelstad: Har öppet varje dag mellan 1 juni och 31 augusti och erbjuder drop in-guidning i kyrkstaden eller uthyrning av audioguides så att du själv kan navigera mellan kyrkstugorna i vårt världsarv. Mer info om Visitor Centers utbud finns på deras webb. Länk till annan webbplats.

Novell-och konsttävling, hela kommunen: Knåpa på ett bidrag till Bok&Bilds novell-och konsttävling i sommar! Öppen för 16-25-åringar från hela Norrbotten. 10 000 kronor finns till vinnaren i respektive kategori. Nytt för i år är att du kan skicka in ditt bidrag till novelltävlingen på något av Sveriges nationella minoritetsspråk; finska, samiska, meänkieli, jiddisch och romani. På Bok&Bilds webb hittar du mer information. Länk till annan webbplats.

Skärgårdssemester, Luleå skärgård: Även om du inte bokat en skärgårdsstuga kan du uppleva Luleås ö-värld i sommar. Ta med tält eller åk på dagsturer mellan öarna. Tänk på att förboka din båtbiljett i år då rederierna tar färre passagerare per tur på grund av coronaviruset. Här kan du läsa mer om Luleås skärgårdsliv. Länk till annan webbplats.

Biblioteken, hela kommunen: Har sommarutmaning för alla mellan 6-18 år. Läs eller lyssna på tre böcker och få en bok som gåva. Hämta en talong på bibblo eller bokbussen, fyll i den när du läst eller lyssnat på dina böcker. Lämna in på ett bibliotek i Luleå kommun och du får välja en bok. Mer info på bibblos egen webb. Länk till annan webbplats.

Fiske, hela kommunen: Ta med familjen på en fisketur i sommar! Vid exempelvis Hertsöträsk finns inplanterad ädelfisk och fina spångar och grillplatser (tänk bara på brandrisken och följ räddningstjänstens uppmaningar). Flera av Luleås fiskekort kan du köpa online, kolla in kommunens webb för tips på fler fiskeställen Länk till annan webbplats..

Steel park, Örnäset: Steel Park i Luleå Länk till annan webbplats. är Sveriges nordligaste betongpark för skateboard, bmx-cykel, kickbike. Parken passar både nybörjare som mer avancerade åkare och håller öppet dygnet runt under sommarhalvåret.

Utflyktsmål, hela kommunen: I Luleå finns både längre vandringsleder och utflykter dit du tar dig hela vägen fram med bil. I exempelvis Antnäs kan du gå på Fäbodaleden och stanna på en av grillplatserna för rast och vila. Eller så kör du ner till Bränneriudden i Karlsvik där en tillgänglighetsanpassad eldstad med vindskydd och brygga finns. Tänk bara på brandrisken och respektera eventuella eldningsförbud. På Visit Luleås webb hittar du många fina tips på utflyktsmål. Länk till annan webbplats.

Hittaut, stora delar av kommunen. Med papperskarta eller app kan du söka checkpoints runt om i Luleå. Nytt för i år är området vid Gammelstads kyrkstad som bjuder på utmaningar i form av en 200 år gammal karta. Checkpoints finns utplacerade i Karlsvik, Bergnäset, Måttsund, Mattisberget, Gammelstads kyrkstad, Råneå, centrala Luleå och Hertsöträsket. Läs mer om Hittaut Luleå här. Länk till annan webbplats.

Summer Vibe, Hertsön och Porsön: Sporta, dansa, spela spel, läs böcker, lek och tävla, ät och fika eller häng i chillout-tältet. Rädda Barnen fixar gratis sommaraktiviteter. Kika in på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för uppdateringar om aktiviteter, planerade happenings och annat skoj! Mellan 14 juni och 2 juli håller de till på Hertsötorget och 5 juli till 23 juli på Porsöskolans skolgård.

Kommunkartan: Här kommer du till Luleås kommunkarta Länk till annan webbplats., där du kan se var parker, lekplatser, bad, gästhamnar, mountainbikeleder och annat finns.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp