Unik föreläsningsserie om Luleås 400 år

400 år av människor, traditioner, avgörande skeenden och näringlivsutveckling. Det är några av ämnena i den föreläsningsserie som hålls under 2021 för att uppmärksamma Luleås 400-årsjubileum.

På måndagskväll, 1 mars, drar föreläsningarna i gång, då med temat Norrbottens historia under 400 år. På grund av pandemin blir föreläsningen webbsänd och ses via denna Youtubelänklänk till annan webbplats.

– Föreläsningsserien är ett sätt att visa valda delar av den spännande historia som finns kopplat till både gamla och nya Luleå, säger Erica Duvensjö, världsarvssamordnare Luleå kommun.

Utspisning av ryska krigsfångar i Karlshäll, 1945. Fångarna transporterades från Norge via Luleå till Uleåborg/Toppila.

Matvanor genom århundraden

Med den omfattande föreläsningsserien på elva tillfällen vill arrangörerna lyfta olika teman från Luleås historia. Ibland med fokus på ett specifikt århundrade och ibland som en resa genom de 400 år Luleå varit stad.

– Man kan välja att lyssna på de föreläsningar som intresserar en mest. Själv ser jag fram emot att fördjupa kunskaperna om hur näringslivet generellt utvecklats genom århundradena och hur de enskilda människorna levt med sina matvanor och traditioner, säger Camilla Vikström, ordförande i Luleå guideförening.

Arrangör för föreläsningsserien är Luleå Guideförening i samarbete med Luleå kommun, Luleå tekniska universitet och Nederluleå församling. Föreläser gör olika experter från bland annat LTU, friluftsmuseet Hägnan, Svenska kyrkan och Luleå Business Region.

Fler ämnen i föreläsningsserien

  • Skärgårdsliv
  • Utbildning under 400 år
  • Kulturens utveckling
  • Kyrkans historia
  • Sjöfart och tåg under 400 år
  • Luleå under belägring

Här ovan ser du exempel, hela listan på föreläsningar med datum finns här. Föreläsningarna startar kl 18.30.PDF

Roine Viklund, historiker, är en av föreläsarna. Här studerar han en Luleåkarta från arkiven.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Arkivbilder

Logotyp