Upplev livemusik hemma

På fredag klockan 19.00 intar den lokala festivalen Låt Live Leva Kulturcentrum Ebenesers scen i Luleå. 50 personer ryms i publiken men fokus är på den kostnadsfria livesändningen. Luleå kommun stöttar evenemanget tillsammans med BD Pop, Norr Media, Jubel och nationella sponsorer. Vårt Luleå tog ett snack med Fredrika Johansson, verksamhetschef på Kulturcentrum Ebeneser och ansvarig för evenemanget i Luleå.

Vad kommer publiken att få uppleva på fredag kväll?

– En härlig livekänsla, både de som sitter i publiken på plats och de som följer webbsändningen. Det är lika mycket en digital konsert som ett liveevent och de som följer spelningen hemma kommer att vara den stora publiken. Artisterna kommer att spela det bästa från sina repertoarer under 25 minuter vardera och däremellan kommer det att bjudas på intervjuer. Det blir en bra mix! Totalt kommer sändningen att pågå i cirka 3,5 timmar.

Fredrika Johansson, verksamhetschef på Kulturcentrum Ebeneser hoppas att många ska följa den digitala festivalen Låt Live Leva som på fredag arrangeras i Luleå.

Vilka artister kommer att spela?

– Movits, Sofia Monroy, The Magnettes och Awaze. Jag är jättenöjd med vår lineup! Det är artister som har anknytning till Luleå och Norrbotten och som är nationellt och internationellt kända.

Hur hittar en till webbsändningen?

– Vi kommer att sända live genom https://m.twitch.tv/jubeltv/profilelänk till annan webbplats. Det är kostnadsfritt, däremot kommer vi att ha en swish-kampanj där publiken har möjlighet att skänka ett bidrag om man gillar det man ser och vill stötta det lokala kulturlivet.

”I dessa tider” har blivit en vanlig fras, men upplever du att människor suktar extra efter livemusik just nu?

– Jag tror absolut det! En digital livesändning kanske inte helt kan väga upp att vara på plats på en livespelning men det kan vara ett komplement. Att det är digitalt gör också att det blir tillgängligt för alla. Det kan locka en bredare publik, vem som helst kan ta del av den utan sociala koder.

Hur förhåller ni på Kulturcentrum Ebeneser er till dessa nya tider?

– Vi är i en spännande omställning med att digitalisera utbudet. Nu får vi test-trycka hur en digital livespelning tas emot. Jag tror att vi i framtiden kommer att erbjuda kombinationer, med live digitalt och live på scenen.

– I projektet Arrangörer i Norr som vi är en del av pratar vi mycket om hur vi kan sända och få ut saker och ting. En tanke för framtiden är att vi ska kunna köra gig på till exempel Kulturcentrum Ebeneser och i andra lokaler på andra orter i Norrbotten, med bra kvalitet, kunna sända och erbjuda en liveupplevelse. Då kan publik om 50 personer samlas på olika platser. För jag tror att vi har ett behov av att samlas. En utmaning är att få ett pengaflöde i det.

Hur många hoppas du ska följa sändningen på fredag?

– Den digitala festivalen har redan besökt ett antal städer sedan den drog i gång i våras och webbsändningarna har haft bra spridning. Jag hoppas på 10 000 följare här. Vi har ett genomtänkt upplägg och välkända artister. Slå på sändningen hemma när du lagar mat, medan du nattar barnen eller samla några kompisar hemma. Det kommer bli bra!

Låt Live Leva - Luleå

Text: Stina Engman

Foto: Tomas Bergman

25 augusti 2020

Logotyp