Handlingskraft och framtidstro i Vitå – en levande by

En levande by där människorna ser efter varandra. En by som har skolan i sitt hjärta, en skola som sedan i höstas drivs som en friskola av byns eldsjälar. Välkommen till Vitå, en by i kommunens nordligaste del.

Det är en strålande höstdag när Vårt Luleå besöker Vitå, en av byarna i Vitådalen som sträcker sig genom den nordligaste delen av kommunen. Solen skiner och de två välskötta fotbollsplanerna på Vitå IP har alldeles gröna gräsmattor. Vid deras sida ligger fyra boulebanor, en grillplats och ett utegym – en imponerande anläggning för en by med knappt 250 invånare.

Tre män sitter vid ett träbord utanför en röd klubbstuga vid fotbollsplanen.

Augustino Madeje, en av spelarna i Vitå BK, utanför klubbhuset tillsammans med Cenneth Löf, eldsjäl, och Mårten Larsson, ordförande i Vitå BK. När friskolan öppnade i höstas var klubbens present till eleverna att de fritt får använda idrottsplatsen. Nästa år är det 70-årsjubileum och firandet planeras för fullt.

Idrottsplatsen drivs av ideella krafter och huserar bland annat ett seniorlag i herrfotboll som varit aktivt oavbrutet sedan 1953. Augustino Madeje är en av spelarna, bosatt i grannbyn Strömsund. Han har spelat med Vitå BK i många år.

– Jag kände mig riktigt välkommen när jag började i det här laget, det finns en gemenskap här, alla hjälps åt och det är riktigt roligt, säger han och visar hur utegymmets maskiner fungerar.

Hela anläggningen är en stolthet för byn och här tränar barn i alla åldrar. På onsdagarna fylls boulebanorna av pensionärer från hela Vitådalen

Två barn som gungar, man ser ett grått skolhus i bakgrunden.

Havanna Jonsson och Hugo Jonsson är IdaJonssons barn. De går i årskurs tre och fem påVitådalens skola. – Det är mysigt och roligt här, säger Havanna.

Ett par kilometer längre in i byn ligger skolan, i samma lokal som Folkets Hus. Den kommunala skolan i Vitå lades ner 2019 trots stora protester från byborna som sedan dess kämpat för att kunna återstarta skolan. I höstas öppnade skolan igen i form av en friskola.

– Jag började engagera mig 2019, vi var många som inte såg något annat alternativ än att själva starta upp skolan igen, berättar Ida Jonsson, förälder till två barn på skolan och ledamot i Vitådalens skolas styrelse.

– Det har varit väldigt mycket arbete på kvällar och helger. Vi fick avslag på vår första ansökan och överklagade. I juli 2021 blev det klart att vi skulle få starta och det känns otroligt roligt att vi nu är igång!

Inför skolstarten flyttade förskolläraren Linda Andersson från Skåne upp till sin sommarstuga i Fällträsk för att börja arbeta på skolan.

– Vi har jobbat med att renovera stugan hela sommaren och det har gått bra tack vare alla hjälpsamma människor runt omkring. Alla hjälper till och bidrar med sådant de är bra på.

Linda ansvarar för förskoleklassens åtta barn.

– Det är en stor skillnad i tempo jämfört med mitt tidigare jobb. Här kan jag verkligen ge allt det jag vill till varje barn, det är ett helt annat tempo.

Två män som står i en verkstad.

Anton Johansson delar lokal med sin morbror Peter Johansson som också är företagare, inom skogsindustrin.

Nästa stopp är ett besök hos 24-årige Vitåbon Anton Johansson. Sedan tre år tillbaka driver han Bergnord AB, ett företag som spränger berg. I sann Vitå-anda tvekade han inte att som 21-åring starta eget företag och ett par år senare har han tre borrvagnar och två grävmaskiner.

Han bor med sin sambo i en norrbottensgård i Vitå.
– Jag ville vara min egen chef, det visste jag hela tiden. Jag är inte rädd för att jobba hårt och särskilt inte när jag får göra det jag själv vill, det här jobbet är otroligt roligt.

En solig höstdag, man ser två små trähus bland gula träd.

I gäststugan vid Storåbron finns en gästbok fylld av beröm och tacksamhet, ofta skrivet på engelska av internationella gäster. Den vedeldade bastun och den vackra utsikten uppskattas av många.

Vi kör vidare norrut mot Storåbron. En vacker och stillsam bad- och rastplats vars rykte spridit sig, hit strömmar internationella gäster från när och fjärran. Här finns vedeldad bastu, dass och gäststuga.

– Det står husbilar parkerade här nästan varje natt och gästboken har fyllts på i rasande fart de senaste åren. De skriver positiva recensioner på internet så fler och fler hittar hit, berättar Cenneth Löf, en av eldsjälarna som lagt ner mycket ideell tid på att ställa allt i ordning.

Han berättar om en återkommande tradition som utspelar sig här varje midsommarafton: några hundra plastankor släpps från bron och får tävla i ett lopp längs Vitåälven. Lite senare idag ska Cenneth köra byns skolbuss, en uppgift som byborna turas om med sedan skolan återstartade. Det råder ingen tvekan om att Vitå är en by med handlingskraft och framtidstro.

FAKTA om Vitå och Vitådalen

  • I Vitå bor 237 personer.
  • Medelåldern är 45 år.
  • I Vitå finns en kommunal förskola och en friskola (F-5)
  • Vitå är en av många byar som räknas till Vitådalen, ett område i Luleå kommuns nordligaste del som sträcker sig från Rörbäck till Dockasberg.
  • I Vitådalen som helhet bor ca 800 personer

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Foto: Jennie Lind

Logotyp