Kommunens mysigaste busskur

I Niemisel har föräldrarna skapat en barnvänlig och fantasifull busskur. Där väntar skolbarnen gärna lite extra länge på bussen.

Discokula i taket, böcker och spel på hyllorna. Lägg sedan till sköna kuddar, trasmatta framför bänken och stämningsfull ljusslinga på vägen så har ni Luleå kommuns finaste busshållplats.

Föräldrar skapade kommunens mest troligt mysigaste busskur i Niemisel. Man får åka sex mil bort från stadskärnan för att hitta den.

Piffa upp torget

– Vi funderade vad vi kunde göra för att området vid den nedlagda bensinstationen skulle bli finare. Då kläckte vi den här idéen, säger Johanna Lundmark som ingår i Niemisels intresseförening.

De skamfilade plankorna i busskurens sittbänk ersattes med nya fräscha. Sedan lät man fantasin flöda. Till sist blev den standardiserade och väldigt vanliga busshållplatsen högst ovanlig.

– Här ska man stå och säga snälla saker till varandra, förklarar sjuåriga Hannah Olesen och klättrar upp vid komplimanghållplatsen.
Några minuter tidigare har hon, storasyster Nicole Olesen och kompisen Jimmy Vehkaoja spelat Finns i sjön inne i själva busskuren.

barn hoppar

Hopp och studs i väntan på skolbussen. Jimmy Vehkaoja (mitten) och Hannah och Nicole Olesen har inte tråkigt.

Glada barn i väntan på bussen

Kamilla Olesen är mamma till döttrarna Nicole och Hannah Olesen. Familjen har bott i Niemisel i 13 år och hon välkomnar initiativet med den fantasifulla och lekfyllda hållplatsen.

– Den är fantastiskt vacker, vår fina busskur. Man blir så glad när man ser den, säger hon.

Hon märker på barnen att de också trivs att vara där.

– Det känns som att de också är glada över förändringen. De åker gärna och cyklar omkring där, fortsätter hon.

Gensvaret från bybor och besökare har inte låtit vänta på sig.
– Det är många som har hört av sig och varit positiva. Det är folk som inte bor här som har velat se bilder på den. Det gör att man blir taggad att göra mer, säger hon.

två kvinnor

Föräldrarna Johanna Lundmark (t v) och Kamilla Olesen har skapat en plats för trivsel och lek.

Busskur i vinterskrud

Till vintern kommer med all sannolikhet nya överraskningar.

– Vi har en del idéer. Vi hoppas också att kunna göra adventsfint i den i december. Det gäller att göra vad man kan. Så att det här blir en plats där barnen känner trivsel, säger Johanna Lundmark.

 

FAKTA Tre korta om Niemisel

  • Här finns ett rikt föreningsliv och många småföretag. Här finns också en rad små företag som är med och skapar tillväxt.
  • Det här året har Hillevi Sandström blivit lite av byns ansikte utåt. Hennes lanthandel har svarat för en enastående service under pandemin.
  • Snöbergets kan man se från se från en norra delen av älvdalen och också från skärgården. Siluetten av kalottberget bildar Råne älvdals skyline.

Text och foto: Joakim Nordlund

03 september 2020

Logotyp