Utbytesstudenten som kom tillbaka

På Luleå kommun finns det 300 olika yrken, vill man få en inblick i arbetet kan man göra sin praktik på en av avdelningarna. En person som idag gör sin praktik på kommunikationsenheten på Luleå kommun heter Rebecca Klaue, från Tyskland.

Luleå kommun erbjuder studenter en möjlighet att få extra erfarenhet av arbetslivet innan de är klara med sina studier. Studenter kan söka platser som praktikant, studentmedarbetare eller göra sitt ex-jobb.

Under hösten 2022 studerade hon en termin på LTU och fick där göra en projektkurs med Luleå kommun och kommunikationsenheten, i vår är hon tillbaka för att göra en sex månaders praktik.

Under hösten 2022 studerade hon en termin på LTU och fick där göra en projektkurs med Luleå kommun och kommunikationsenheten, i vår är hon tillbaka för att göra en sex månaders praktik.

– Jag har alltid velat resa upp till norra Sverige och se den unika miljön, uppleva alla fyra årstiderna och det är en bra storlek på stan så jag visste att det var hit jag ville för min utbytestermin.

Under projektet fick hon upp ögonen för platsmarknadsföring kommunikationsenheten, då blev beslutet att komma tillbaka för att göra sin praktik inte svårt.

– Att få upptäcka den svenska sommaren med alla röda små hus och vita knutar ser så mysigt ut, och en möjlighet jag inte kan säga nej till. Vintern och isvägen var otroligt trevlig och det är så kul att få se stan igen när våren är här och hela stan har vatten runt sig och många nya promenadstråk kommer fram.

Arbetsuppgifterna kan vara varierande och en av de första uppgifterna Rebecca fick var att skriva en artikel om Luleå.

– Min första uppgift på Luleå kommun var att skriva en artikel om just 12 saker att göra runt om i Luleå, så då fick jag upptäcka lite mer av staden.

Arbetsuppgifterna kan vara varierande och en av de första uppgifterna Rebecca fick var att skriva en artikel om Luleå.

– För mina mer pågående uppgifter tittar jag nu på den tyska marknaden för att se hur vi kan locka talanger till Luleå. Eftersom jag kan språket kan jag besöka de tyska webbplatserna och undersöka den information som behövs. Målgruppen är ganska satt utifrån vilken kunskap som behövs och vilka industrier som finns i Luleå. Mitt fokus är att ta reda på hur man når dessa målgrupper.

Utöver sitt arbete på kontoret gör hon även utflykter i Luleå kommun.

– Förra veckan åkte jag till några naturreservat i kommunen för att upptäcka det vackra landskapet. Det kommer att hjälpa mig att marknadsföra regionen i pågående projekt.

Även om hon inte har bott i Luleå länge har hon hunnit med att se och göra mycket både i och utanför staden.

– Jag och en kompis var i Jokkmokk för att vandra en helg men insåg att våren inte var den bästa tiden för detta då det var otroligt lerigt och svårt att komma till vandringsleden med bilen. Men det var vackert, tog bara lång tid så det blir ett nytt försök senare i år.

När hon blev tillfrågad om hon skulle rekommendera andra att komma till Luleå var det ett snabbt ja som lämnade hennes mun,

– Det är en underbar stad med otroligt läge, alla fyra årstiderna finns verkligen och man kan lätt ta sig både uppåt och neråt i landet både med flyg och tåg om man har lite mer tid. Det är också bra bussar till närliggande städer så man måste inte ha en bil heller.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Madeleine Bille

Bilder: Ida Lundh

8 augusti 2023

Logotyp