Vid sjukhusskolan, som finns integrerat med Barnhuset vid Sunderby sjukhus, arbetar lärarna Mona Johansson och Hans Öhman. Här undervisar de elever från årkurs ett till och med gymnasiet, några är dagpatienter som har med sig skolarbete som de ska göra just den dagen medan andra är inlagda för vård under en längre tid.
– Vi har undervisning för alla barn och ungdomar som vårdas av någon anledning vid sjukhuset, en del blir kvar på sjukhuset en längre tid och då gör vi upp en plan med elevens hemskola om vad vi ska lägga fokus på, säger Hans Öhman.
I dialog med hemskolan
Det är alltid hemskolan som är huvudman och ansvarig för elevens skolgång därför är det viktigt för sjukhusskolan att ha kontinuerlig dialog med dem för elevens uppföljning.
– Vi utgår alltid från eleven, vad de vill jobba med och vad som är viktigast för dem. De väljer också hur länge de vill jobba med det, det är inte som vanlig skola att vi följer schema utan här arbetar vi efter hur mycket eleven orkar, säger Hans Öhman.
Undervisningen sker antingen i skolans egna lokaler som finns i anslutning till Barnhuset eller så kommer Mona och Hans ut till eleven om de har svårt att ta sig från patientssalen. De ser till att få en lugn uppstart med eleven där också vårdnadshavaren finns med.
– Vi försöker att avdramatisera skolan, skolan kan bli ett stressmoment för dem som är sjuka och då får vi hjälpa till att koncentrera oss på basämnena, säger Mona Johansson.
Variation och fokuserad tid
Arbetet vid sjukhuskolan är varierat där Mona och Hans snabbt kan få ställa om lektionens upplägg efter olika ämnen, åldrar och situationer. Under förmiddagen kan de ha fokus på läsförståelse för någon som går i årskurs två och på eftermiddagen kan de genomföra ett matteprov för en som går andra året på gymnasiet.
– Vi vet aldrig hur dagen kommer att se ut även om vi har planerat för det, det kan vara en utmaning men det är också det som är roligt med det här jobbet, säger Hans Öhman.
I snitt träffar de omkring tre elever per dag och de flesta av dem upplever att de får mycket mer gjort när de får arbeta koncentrerat tillsammans med Hans eller Mona. Vilket Mona menar inte är så konstigt, här blir det litet som att de får en privat lärare.
– Vi har andra förutsättningar än vad man har i vanliga skolan, här är allt fokus på eleven och ämnet, säger Mona Johansson.