75 fimpar och snus på en centimeter

Det blev resultatet av skräpplockardagarna i Luleå veckan innan midsommar. Räknar man om det till de böter det skulle ge blir det 7,2 miljoner kronor!

– Många kom fram och hälsade på oss och tyckte att vi gjorde ett fantastiskt jobb. De var väldigt possitiva, säger Nadja Triumf, projektansvarig vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Totalt plockades 1 500 liter skräp upp under tre dagar i Luleå centrum samt ute i någara bostadsområdena Hertsön, Porsön och Gammelstad.

Olagligt att skräpa ner i Sverige

Det är kanske inte många som vet om det men från och med 1 januari 2022 är det förbjudet att skräpa ner med småskräp som fimpar, snus och tuggummi. Böterna är hela 800 kronor och polisen har möjlighet att bötfälla direkt på plats om man blir påkommen. På bara tre dagar plockade ferieungdomar upp 1500 liter skräp i Luleå centrum, Hertsön, Porsön och i Gammelstad. Och fortfarande finns mycket kvar - titta ner när du är ute och går så kommer du att bli förskräckt. Vi måste kunna bli bättre!

Värsta skräpet

Fimpar, snuspåsar och tuggummi är värsta skräpet som ställer till det i vår närmiljö. De ligger överallt på våra gator och torg och kan följa med vattnet ner i dagbrunnar och sedan vidare ut till vårt hav där de bridrar till att sprida plaster och giftiga ämnen, bland annat kadmium som även finns i batterier. Batterier vet vi att vi inte ska slänga i naturen och återvinner den. Men varför gör vi inte det med fimparna?

Eftersom filtret i cigaretterna är gjort av plast så bryts den inte ner i naturen. Det tar nästan 100 år innan mikroplasten försvinner, om den ens gör det. Denna lilla fimp är ett stort och farligt skräp som kan få stora konsekvenser för djuren, miljön och vår stad.

Vi måste bli snällare med vår kommun och natur vi lever i.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Nadja Triumf

Logotyp