Har ni stött på några problem vid flytten till Sverige?
- Ja, med personnumret*. Du behöver ett personnummer för att få ett jobb, och du behöver ett jobb för att få ett personnummer. Jag tror att det är något som skulle behöva förenklas, säger Arjoen.
Vad tycker era familjer om flytten till norra Sverige?
- Våra föräldrar är verkligen stolta över oss! De stödjer oss fullt ut och hoppas att vi hittar det vi söker här i Sverige. De följer våra steg och håller koll på hur vi mår. De står bakom i varje beslut vi tar, säger Shannon.
- Shannons mamma var först inte så glad över att höra att hennes dotter ville lämna Nederländerna. Men när hon såg hur exalterade vi var att packa ihop våra saker och flytta till ett nytt liv, blev hon superstödjande och är nu riktigt stolt, berättar Arjoen.
Vad är era planer framöver?
- Vi vill bara slå oss ner, förhoppningsvis hitta ett trevligt ställe strax utanför stan. Jag hoppas att Arjoen blir klar med sina studier om tre år och att jag får jobb på ett trevligt ställe så att vi kan börja bygga vårt gemensamma liv. Vi är 25 år och är väldigt angelägna att slå oss ner och börja vårt liv tillsammans, säger Shannon.
Shannon fortsätter:
- Ja, vi hoppas verkligen hitta en plats här och lära oss allt om svenska traditioner. Också vill vi lära oss svenska.
Arjoen instämmer:
- Vi ska definitivt lära oss svenska. Vi förstår mycket av språket och förstår tillräckligt för att föra en konversation, men vi måste lära oss det ordentligt.
Nu återstår bara för oss att säga – Varmt välkommen till Luleå!
*Personnummer
Det går bra att anställa utan samordnings- eller personnummer. Man har rätt att arbeta från första dagen. Arbetsgivaren kan kontakta Skatteverket om hur man kan underlätta löneutbetalningen under den tiden personen väntar på samordnings-/personnummer. Om denne inte får en längre tids anställning, d v s blir folkbokförd, blir det ett samordningsnummer. För att få ett personnummer krävs en långvarig anställning på över ett år. Källa: EURES.