Därför är det byggstök vid magasinen i Norra hamn

Under våren har Luleå kommun påbörjat utbytet och renoveringen av ventilationsrör och aggregat i magasinen vid Norra hamn. Arbetet som beräknas pågå till oktober 2023 har och kommer framöver innebära en del byggstök. Läs mer om varför och hur du kan påverkas.

Bild på stängsel och byggstök vid Norra hamns magasin.

Stängsel och byggstök vid Norra hamns magasin.

Sedan teaterhuset vid Norra hamn invigdes år 1986 har mycket hänt i de röda magasinen. Föreställningar har kommit och gått, teaterhögskolan har adderats och likaså två restauranger. Det som däremot inte har hänt förrän nu är renovering av ventilationsrör och aggregat:

– Det stämmer, vi byter ut nästan alla ventilationsaggregat och delar av kanalsystemet i fastigheten, säger projektledare Maria Allard och fortsätter:

– Varför vi gör det är egentligen av två anledningar, vi vill bli mer energieffektiva och det tekniska slutet börjar närma sig för aggregaten.

Bild på ventilationsaggregaten i Norra hamns magasin.

Ventilationsaggregat under installation.

Anpassning till verksamheterna

I fastigheten finns det fyra verksamheter som är verksamma. Allard berättar att det har varit en ständig dialog med berörda parter och att målet alltid har varit att försöka göra så lite påverkan som möjligt:

– Ser vi till de två restaurangernas utrymmen så kommer vi inte göra arbeten som märks förrän i augusti. Det gör att de kan erbjuda fina och trivsamma lokaler till sommaren då gästantalet brukar öka.

– Nu när teatern är ute på turné och teaterhögskolans verksamhet blir mindre så passar vi på att arbeta i deras del av fastigheten, säger projektledaren.

Karta för avstängning och vägar för gång, cykel- och biltrafik.

Karta för avstängning och vägar för gång, cykel- och biltrafik.

Så kan du passera och parkera

Utöver ventilationen passar kommunen även på att addera nytt ljus i föreställningssalen. Maria Allard beräknar att allt ventilationsarbete ska vara klart i oktober 2023 och att tidsplanen idag går enligt plan.

Frågor som kommit upp bland gång-, cykel- och biltrafikanter har sedan renoveringens start varit om passage och parkering runtom då Luleå kommun placerat stängsel och stängt av delar av parkeringen på baksidan av fastigheten. Allard ger flera alternativ:

– Gång och cykeltrafik hänvisar vi till framsidan och andra sidan gatan från parkeringen. För biltrafikanterna rekommenderar vi närliggande parkeringsplatser tills arbetet är klart. Passage är ungefär detsamma då vägen ovanför parkeringen kommer rulla på som tidigare för biltrafik, säger projektledaren.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Adam Larsson Englund och Luleå kommun

Logotyp