Flyktingmottagningen har välkomnat 77 nya Luleåbor

Flyktingmottagningen i Luleå hjälper nyanlända med boende, skola och andra integrationsinsatser som samhällsorientering. Under 2021 har 77 nyanlända tagits emot av flyktingmottagningen och Luleå har därmed fått flera nya invånare.

– Det är människor från hela världen som kommer till Sverige i hopp om en bättre framtid i ett land utan krig, säger Anderas Hallikainen, enhetschef på flyktingmottagningen.

Under 2021 har 77 nyanlända tagits emot av flyktingmottagningen och Luleå har därmed fått flera nya Luleåbor.

De nya Luleåborna kommer från länder över hela världen, främst från Afghanistan, Syrien, Demokratiska republiken Kongo, Irak, Iran, Turkiet, Egypten, Eritrea och Jemen. Höstens oroligheter i Afghanistan har lett till att människor befunnit och fortfarande befinner sig på flykt. I november anlände den första familjen som flytt oroligheterna i Afghanistan till Luleå.

Myndighetskontakt och boskola

När flyktingmottagningen får en anvisning från Migrationsverket startar en process. En lägenhet ställs iordning och personal från flyktingmottagningen mötet upp de eller den nyanlända på flygplatsen, busstationen eller tågstationen. Sedan påbörjas ett praktiskt arbete med exempelvis ”boskola”. I ”boskolan” går man igenom hur avlopp, fläkt, kylskåp, spis, tvättstuga och andra praktiska saker i lägenheten fungerar. Sedan visas de nyanlända runt i samhället och hur de hittar till viktiga platser som hälsocentral, skola och bank.

– Vi arbetar med varje nyanländ person under ungefär två års tid för att ge bästa förutsättning och möjlighet till ett bra liv här i Luleå, säger Andreas Hallikainen, enhetschef för flyktingmottagningen.

Flyktingmottagningen har kontinuerliga samtal med den nyanlända och hjälper med myndighetskontakter. De hjälper till med att skriva in barn i skola och förskola, kontakt med Region Norrbotten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassa, Socialförvaltningen, Skatteverket och andra kontakter som dyker upp på vägen.

Information om det svenska samhället

– Vi bedriver även i samhällsorientering för alla nyanlända, vilket är 100 timmars samhällsinformation om hur det är att leva i Sverige. Det handlar bland annat om de skyldigheter och rättigheter vi har i Sverige, familj, arbete, möjligheter att studera och hur man kan påverka i Sverige med exempelvis rösträtt vid val, säger Andreas Hallikainen.

Flyktingmottagningen bedriver också stödboendet Egna bo för ensamkommande unga som är över 18 år. På Egna bo får ungdomarna stöd i att leva ett självständigt liv. Här bor de som ett sista steg innan de kliver ut i vuxenlivet. På grund av ett minskat antal barn och ungdomar som anvisas till Luleå från Migrationsverket har kommunen beslutat att avveckla Egna bo och HVB-boendet under 2022 och verksamheten flyttas till Piteå kommun. Det är tio kommuner i Norrbotten utöver Luleå som har valt den här lösningen.

Idag arbetar sju personer på flyktingmottagningen i Luleå, det är bland annat mottagningshandläggare, flyktingsekreterare och etableringshandledare. Mottagningen är en del av Arbetsmarknadsförvaltningen, som också bedriver Vuxenutbildningen med SFI (Svenska för invandrare). Under 2022 visar prognosen från Migrationsverket att Luleå kommun kommer ta emot 71 personer.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg Bild: Peter Rosen

Logotyp