Leder ett fönsterbyte alltid till minskad energianvändning och därmed minskad klimatpåverkan?
Det finns väldigt många olika parametrar och aspekter att titta på när det gäller renovering men Liza har tillsammans med Lulebo valt att i projektets första studie titta på hur förutsättningarna för fönsterbyten ser ut. Liza har undersökt skillnader i kostnader och klimatpåverkan beroende på om man underhåller befintliga fönster eller om man byter till nya energieffektiva sådana.
I studien tittar Liza på ett av Lulebos flerbostadshus byggt på 80-talet. Hon har fått ta del av statistik över husets nuvarande energianvändning och därefter lagt in huset och dess förutsättningar i ett energisimuleringsprogram. I detta program har hon sedan gjort en simulering av ett byte till energieffektivare fönster.
Men det är viktigt att titta på mer än minskad uppvärmningsenergi när man undersöker olika renoveringsåtgärder enligt Liza.
– Att byta fönster kan ge en besparing i uppvärmningsenergi eftersom nya fönster orsakar mindre värmeförluster än äldre. Men man måste då förutom att titta på vilken energibesparing man gör vid ett fönsterbyte också undersöka fönstrets hela livscykel. Man måste titta på vilken klimatpåverkan nyproduktionen, transporten och själva bytet av det nya fönstret ger upphov till, förklarar Liza. Det kan vara så att nyproduktionen med mera ”äter upp” den minskade klimatpåverkan som det minskade uppvärmningsbehovet gav upphov till.
De första resultaten i Lizas studie tyder på att ett underhåll av befintliga fönster är bättre ur både kostnads- och klimatsynpunkt än att göra ett byte till nyproducerade fönster. Det är dock så att resultaten är väldigt kontextspecifika, de är kopplade till just det huset med just de förutsättningarna och just de data som fanns tillgängliga i det här fallet.
– Det finns inte en lösning som passar alla renoveringsprojekt, säger Liza. Men den här första studien pekar i alla fall mot att vi borde ha ett större fokus på att även titta på alternativet att underhålla det vi har, både rent kostnadsmässigt och klimatmässigt sett, i stället för att med automatik byta till nytt.