”För många äldre är måltiderna höjdpunkter på dagen”

Maten är en av de viktigaste delarna i omvårdnaden av äldre. Med start förra året bedrivs ett förbättringsarbete kring mat och måltider på kommunens boenden för äldre.

Ella Aarea bor på Alviks vård- och omsorgsboende och säger att hon alltid äter ute i matsalen.

– Det är hemtrevligt här och god anda, sen är det god mat också, säger Ella

Under vårt besök serveras det mellanmål i form av smörgåsar och snittar med lax, skinka eller böcklingpastej samt en valfri efterrätt. Efter ett tag är det bara smulor kvar på Ellas tallrik och jag frågar vad hon tyckte.

– Mycket trevligt och gott, såg du mackorna så fina de var?

Ella Aarea tycker det är hemtrevligt och gillar maten på Alviks vård- och omsorgsboende.

Vänster: Färskost, gravad lax, avokado och rödlök på rågbröd. Höger: Salta kex med avokado och kokt skinka på den ena samt böcklingpastej, rädisa och gurka på den andra. Efterrätt med lättvispad grädde, persika och hallonsylt

Alexandra Kajsajuntti, specialistundersköterska, är med och serverar minst fem mål per dag. Utöver den mat som levereras till boendet lagar personalen själva bland annat pasta, ris, potatis, grönsaker, efterrätter, frukost, mellanmål och kvällsmål.

– För många är måltiderna höjdpunkter på dagen och det vill vi förstärka, det ska vara trevligt, smakfullt och
vackert för alla sinnen.

Alexandra Kajsajuntti och Anna-Lena Svensson förbereder eftermiddagens mellanmål.

Bland de boende får den som kan och vill gärna hjälpa till med exempelvis bakning, skala potatis, duka fram, provsmaka, göra sin egen smörgås, välja tillbehör och dryck.

– Många uppskattar att få göra nytta och blir lite stolta när vi tackar för hjälpen, säger Alexandra.

Utvecklingen av mat och måltider inom äldreomsorgen startade förra året. Linnéa Johansson, måltidsutvecklare
höll i arbetet med projektet.

– Vi började med att titta på vad andra kommuner gjort, sedan om det fanns lärdomar inom kommunen, på
vård- och omsorgsboenden gjordes stickprov för att titta på samtliga delar av måltiderna

Sven Erik Olsson ger lite feedback kring mellanmålet till Linnéa Johansson, måltidsutvecklare

Workshops har hållits med livsmedelsleverantörer och måltidsombuden på varje boende har utbildats i bland annat vikten av goda och näringsrika mellanmål. En ”standardfrukost” har tagits fram för att garantera jämn och bra kvalitet överallt.

– Allt vi har gjort i projektet kommer att följas upp, exempelvis hur mycket som äts upp och hur det fungerar på
boendena, dessutom jobbar vi vidare med inspiration, idéer och kunskap, säger Linnéa

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Bo Henry Pettersson

Foto: Jennie Lind

Logotyp