Från Lund till Råneå – Zahras väg mot ett nytt liv i norr

När Zahra stod på rekryteringsmässan i Malmö hösten 2024 visste hon redan vad hon ville – att arbeta inom vården i Norrbotten. Kort därefter reste hon norrut för ett rekryteringsevent i Luleå och skrev där på sitt anställningsavtal. Bara några månader senare, i januari 2025, gick flyttlasset för Zahra och hennes man från Lund till Råneå, en by utanför Luleå med drygt 2000 invånare.

Zahra Mali ser fram emot sommaren i Råneå.

– Ja, vi trivs faktiskt bra här, Råneå är lugnt och fint och det är nära till Luleå, säger Zahra Mali med ett varmt leende.

Zahra är utbildad läkare i Iran, men arbetar i dag som vårdbiträde på Forsbacka vård- och omsorgsboende, samtidigt som hon läser till undersköterska. Hennes make, som också är läkare, arbetar på ett annat äldreboende i Råneå och gör praktik på Sunderby sjukhus

Hadi Ghaffari och Zahra Mali

Hadi Ghaffari och Zahra Mali har bosatt sig i Råneå efter flytten från Lund.

Ett nytt liv, ett nytt klimat

Att flytta från södra Sverige till Norrbotten innebär en stor omställning, inte minst när det gäller klimatet.

– Jag kan inte ignorera det – det är kallt, säger Zahra och skrattar. Men det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, som man säger här i Sverige. Men jag ser fram emot sommaren, alla säger att den ska vara så otroligt fin här.

Att anpassa sig till den norrbottniska vintern är inte det enda Zahra tagit sig an. Hon har även upplevt stora kontraster mellan livet i Lund och det i ett glesbefolkat samhälle som Råneå.

– Jag är en väldigt social person. I Lund hade jag flera svenska vänner, men här har jag inte hunnit skaffa så många än. Jag jobbar heltid och är ofta trött när jag kommer hem, men jag umgås med mina kollegor och deltar i olika evenemang för att träffa folk, berättar hon.

En tuff men målmedveten resa

Zahra har ett långsiktigt mål: att kunna arbeta som läkare i Sverige. Men vägen dit, med valideringsprocess för utländska läkare, är krävande och består av teoretiska och praktiska prov samt praktisk tjänstgöring.

– Jag vill verkligen arbeta som läkare. Samtidigt måste jag försörja mig, så det går inte att bara plugga. Men jag hoppas verkligen att jag och min man lyckas klara alla delar och få vår legitimation.

Trots utmaningarna har Zahra och hennes man bestämt sig för att stanna i Norrbotten.

– När vi jämför arbetsmiljö och människor mellan Skåne och Norrbotten så trivs vi bättre här, säger hon.

Väl mottagen i arbetsgruppen

Eva Niemi, enhetschef på Forsbacka, har bara gott att säga om Zahras insats och anpassning till arbetslivet i Råneå.

– Det har gått superbra, över förväntan. Vi tänkte att språket kunde bli en utmaning, men det har gått bättre än väntat. Det är inte alltid lätt att komma in i en etablerad arbetsgrupp i ett litet samhälle, men Zahra har verkligen hittat sin plats, säger Eva.

Eva Niemi

Eva Niemi, enhetschef på Forsbacka vård- och omsorgsboende.

Zahra själv uttrycker också sin uppskattning för sina kollegor.

– Jag har väldigt bra kollegor, och min chef har sagt att jag gör ett bra jobb, säger hon. Det betyder mycket.

Att hitta ett hem

Flytten till Råneå var inte helt utan stressmoment. Att hitta bostad i ett helt nytt område långt från tidigare nätverk var en stor utmaning.

– Jag var väldigt stressad. Hur skulle jag hitta boende? Jag flyttade från Lund, över 1500 kilometer bort, berättar Zahra. Men tack vare min väninna som flyttade till Luleå strax före mig, och en kollega här – Erika – hjälpte mig att kontakta ett bostadsbolag, så löste det sig till slut.

Zahra Mali utanför Forsbacka vård- och omsorgsboende

Zahra trivs på jobbet, men ser fram emot att få jobba som läkare igen.

Framtidstro mitt i utmaningarna

Zahra ser ljust på framtiden, trots de hinder som finns.

– Vi vill gärna jobba och verka här om de rätta förutsättningarna ges, och jag hoppas att vi klarar proven och får börja jobba som läkare. Sverige behöver läkare – det vet alla, säger hon.

Med sin erfarenhet, vilja och drivkraft är Zahra ett gott exempel på hur mycket kompetens som finns att ta tillvara på bland utrikesfödda. Med rätt stöd och möjlighet kan vägen till legitimation vara en investering inte bara för individen, utan för hela samhället.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto; Maria Näslund

Logotyp