Helmi har illustrerat en barnbok på finska: "En push för föräldrar"

Helmi Burman från Luleå har alltid haft en passion för att rita och skapa, och när det var dags för gymnasiearbete i trean föll valet på att skriva och illustrera en barnbok på finska. Boken, Senjas hemliga skogsvänner, handlar om en flicka som ger sig ut på ett äventyr i skogen och lär sig att stå upp för sig själv.

Den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Att just denna dag valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren, folkloristen och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund verkade för sverigefinnars rättigheter och var med och bildade den första finska föreningen i Sverige 1830.

Tjej sitter med en teckning i handen. Hon ler.

Helmi Burman har använt sig av färgpennor, gouache och akvarellfärg för att skapa de färggranna illustrationerna.

Helmi Burman har skapat och ritat så länge hon kan minnas, så när det var dags att välja gymnasiearbete så var valet lätt – hon skulle skriva och illustrera en barnbok på finska.

– Jag har kollat mycket på en finlandssvensk illustratör som heter Camilla Mickwitz och på sättet hon avbildar naturen. Att man känner igen vissa typer av träd och blommor, till exempel, säger Helmi och pekar på en björk med gula löv.

Helmi pratar själv finska tack vare att hon pratat det hemma under uppväxten. Hennes mamma är från Finland och pappa är från Sverige.

–  Det är en stor del av mitt liv. Jag pratar finska med min mamma, mina kusiner och med vänner och familj i Finland.

Boken heter Senjas hemliga skogsvänner ("Senjan salaiset metsäkaverit" på finska) och handlar om Senja som är på skogsutflykt med sin förskola. Efter att ha blivit retad flyr Senja ut i skogen och påbörjar ett äventyr. Hon möter varelser i skogen som hjälper henne att stå upp för sig själv och hitta tillbaka hem. Boken innehåller både svensk och finsk text för att läsaren ska kunna växla mellan dem vid behov:

– Jag riktar mig främst mot föräldrar som har en finsk eller finskspråkig bakgrund och som vill lära sina barn finska men kanske är lite osäkra på hur man gör det. När jag var liten så var det en jätteviktig del av att jag skulle kunna lära mig finska, att jag läste med min mamma. Så jag hoppas att det här kan vara en push för föräldrar att börja inkludera finskan i sin vardag.

Färgglada teckningar på en drake, en mörk skog, en ljus skog och en glad flicka. De ligger spridda över ett träbord.

Mycket av naturen som syns är inspirerad av finsk och svensk skog.

Redan innan boken gått till tryck har Helmi sålt 250 stycken till Luleå kommun. Anne-Mari Angeria, kommunens strateg för nationella minoritetsfrågor, berättar:

– Vi har alltid haft många yngre elever som läser finska i Luleå kommun, i år ca 150 elever. Men tyvärr är det få som fortsätter läsa på högstadiet och vidare i gymnasiet. Därför är så otroligt fint att kunna stötta den här typen av projekt, som dessutom initierats av en ung, kreativ, finsktalande person.

De böcker som köps in kommer att placeras på kommunens förskolor och tvåspråkiga avdelningar, varav flera har växande boksamlingar på minoritetsspråken. Resten ska Helmi sälja via hennes sociala medier och på mässor. Bland annat kommer hon stå på UF-mässan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i slutet av mars.

Mer om nationella minoriteter i Luleå kommun

Luleå kommun ingår i förvaltningsområden för meänkieli, finska och samiska språken. De personer som vill använda finska, meänkieli eller samiska i kontakten med kommunen har rätt att göra det, både muntligt och skriftligt, och få svar på samma språk. Kommunen ska även erbjuda förskola och äldreomsorg på dessa språk.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Josefin Högström

Logotyp