LTU-studenter bjuds in av kommunen – Deras exjobb ska utveckla Luleå 

För att skapa en framtidssäkrad stad bjuder Luleå kommun in studenter att göra sina examensjobb i samarbete med kommunen. 

– Vi tror att nya perspektiv, tankar och idéer kan spela roll för utvecklingen av vår stad, både för näringslivet och samhället i stort, säger Åsa Thomtén Jacobsson, kompetensförsörjningsstrateg, som ansvarar för satsningen.

Exjobb som spelar roll, kommunens initiativ för exjobb, var lyckat och över 15 studenter skrev sina exjobb för Luleå kommun 2022. Nu är ansökan öppen för exjobb för 2023.

Här kan du läsa mer om att göra exjobb hos kommunen!

Två kvinnor

Angelica Borg och Sandra Dany är studenter på LTU och de skrev sina examensjobb i samarbete med Luleå Kommun och i nära dialog med näringslivet.

En möjlighet att knyta kontakter

Det är mycket som händer samtidigt just nu och många arbetar för fullt med att skynda på processer, lösa problem och utveckla staden. Samtidigt behövs kunskap och forskning som hjälper till i prioriteringarna och lyfter blicken. Därför bjuder Luleå kommun även detta läsår in studenter att göra sina exjobb i samarbete med kommunen och i nära dialog med näringslivet. Förra årets satsning var lyckad och i år hoppas man på lika stort intresse.

– Vi började med att identifiera ett antal områden där vi ser ett stort behov av mer kunskap. Vi fick in över 50 förslag på exjobb från medarbetare på kommunen, områden där vi ser att vi behöver mer kunskap, säger Åsa Thomtén Jacobsson. 

Över 70 intresseanmälningar kom in till förra omgången och under våren gjorde ett 15-tal studenter sina examensjobb hos kommunen. En träff skulle arrangeras under namnet ”Möt Luleå”,  men fick tyvärr ställas in i våras då dåvarande COVID-19 restriktioner inte tillät en sådan träff. Förhoppningen är att nästa års exjobbare ska bli inbjudna till ”Möt Luleå”, där studenterna ska få chansen att mingla och samtala med tjänstepersoner, politiker och näringsliv. 

– Vi vill att det ska vara en möjlighet att knyta kontakter inför sitt kommande arbetsliv, och vi vill se ett ömsesidigt utbyte av kunskap och idéer. Vi planerar också en andra träff med namnet ”Luleå lyssnar”, där studenterna får berätta vad de kommit fram till i sina arbeten, säger Åsa Thomtén Jacobsson. 

Här kan du läsa mer om att göra exjobb hos kommunen!

Exjobb om partners till hemvändare

Angelica Borg läste en magisterexamen i sociologi på LTU med inriktning mot utredning och utvärderingsarbete. Hon skrev sitt exjobb på arbetsmarknadsförvaltningen om hur partners till hemvändare skapar sig en identitet som Luleåbor. 

– Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla en modell för hur kommunen och arbetsgivare kan hjälpa inflyttare att känna sig hemma och skapa nya sociala sammanhang. Det är något som kommer behövas när kommunen ska växa, säger hon. 

I sitt examensarbete framkom det hur beroende man är som medflyttare av sin partner de första månaderna innan man skapar sig ett eget socialt nätverk. Vilket är viktigt att ha i åtanke nu när Luleå ska växa. 

– Det var givande att skriva sitt arbete för Luleå kommun och det hjälper väldigt mycket att man har fått göra denna typen av uppdrag. Det är kul att kommunen erbjuder en denna möjligheten, då det som student under de filosofiska ämnena är svårare än för ingenjörer. Det är även roligt att man vet att ens arbete kommer användas och läsas av andra. 

Idag bor Angelica kvar i Luleå och arbetar som handläggare för allmänpension på Pensionsmyndigheten, ett arbete hon trivs väldigt bra med. 

Exjobb om framtida resecentrum

Sandra Dany läste till civil- ingenjör inom arkitektur på LTU med inriktning mot stadsbyggnad. Hennes examensjobb blev klart i vår och handlar om att ta fram ett konceptförslag för ett framtida resecentrum. Ett sådant resecentrum skulle samordna lokal och regional trafik och stötta ett hållbart resande. 

– Ett mål för kommunen är att Luleåborna ska börja åka mer kollektivt. Det är en del i att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och även ett sätt att göra Luleå till en mer jämlik stad – alla har inte råd att köra bil, säger Sandra Dany. 

Examensjobbet presenterar kriterier för ett möjligt framtida resecentrum i Luleå, planerna är ännu hypotetiska men Sandras arbete kan tjäna som förstudie. 

– Placeringen är viktig, i dag är järnvägen som en vägg som skär genom staden. Men genom en smart placering av ett resecentrum skulle man kunna få ett mer naturligt flöde mellan stadsdelarna. 

Sandra valde att stanna i Luleå efter avslutade studier och Idag arbetar hon som uppdragsledare inom järnväg på Sweco, samtidigt som hon går Swecos Järnvägsakademi för att snabbare komma in i konsultrollen och arbetet med järnvägar. 

– Jag trivs väldigt bra med mitt arbete idag, och tror absolut att mitt exjobb för Luleå kommun har hjälpt mig få detta. Luleå kommun erbjuder mig ett case till sitt CV, vilket underlättar när man letar jobb. 

Här kan du läsa mer om att göra exjobb hos kommunen!


FAKTA

Kommunen har identifierat fem övergripande områden där det behövs mer kunskap. Dessa är:
Framtidens Luleå, Leva och bo, Kompetensförsörjning, Infrastruktur och Näringsliv.

Därefter har en arbetsgrupp tagit fram konkreta förslag på möjliga exjobb som studenterna kan välja bland. Här är några exempel:

  • Hur skapar vi en stad där unga vill bo och bilda familj?
  • Kan vi få världens it-tekniker att längta efter snö?
  • Hur kan Luleå bli den hetaste platsen för företag som vill växa?
  • Vad behövs för att stötta framtidens ledare?
  • Vad kan vi göra för att sätta Luleå på kartan när det handlar om hållbara städer?

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell/Rebecca Hansson

Bild: Vinter

Logotyp