Läs Malin Winbergs intervju med:
- Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå
- Rickard Lundmark, VD Luleå Kommunföretag AB
- Anna Lindh Wikblad, kommundirektör Luleå kommun
Intervju med Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå
Sen du klev på ditt uppdrag som kommunalråd i Luleå så har väldigt mycket handlat om den gröna omställningen. Kan du ge oss helikopterperspektivet?
– Jag har varit på plats i 2,5 år drygt och alldeles i samband med att jag började så presenterade LKAB sin 400 miljarders satsning och några månader senare kom H2 Green Steel i Boden, inleder Carina Sammeli. Man började förstå att det händer något i världen som är av betydligt större dignitet än tidigare. Och det har ju satt oss här i Luleå i en situation där vi behöver göra saker som vi aldrig har gjort förut. Så jag brukar säga att jag är väldigt glad över att jag har en välfungerande kommun med tjänstepersoner och politiker på uppdrag som sköter det där dagliga som vi har gjort i 50 – 100 år, som rullar på dag ut och dag in. Eftersom just nu så sitter vi med beslut som vi aldrig har tagit förr och då behöver vi i ledningsfunktionerna fokusera ganska mycket på dem faktiskt.
Kan du ge något exempel på ett sådant beslut?
– När de stora industrierna ställer om så gör de det för att de drivs av fossila bränslen eller har fossila bränslen som ingångsvärden och nu när världen måste ställa om så behöver man något annat, fortsätter Carina Sammeli. Och det här ”annat” är oftast fossilfri el och det har vi ett överskott av här i norra Sverige och vi har dessutom mineraler som behövs för att man ska kunna elektrifiera, oavsett om man ska bygga batterier eller ledningar eller andra saker. Vilket betyder att väldigt många av industrierna som finns i Norr- och Västerbotten är ju industrier som är beroende av el, de jobbar med en klimatomställning som kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp. Luleå står ju för nästan 6 % av Sveriges totala koldioxidutsläpp och det är ju inte Luleborna som orsakar det utan det beror på de tunga industrierna vi har i regionen. Och vi ska hjälpa dom att ställa om och det behöver gå fort. Och det här är ju varor som ska tillverkas här och exporteras ut från Sverige. Då måste vi ha en fungerande logistik och det måste gå via vår hamn. Och hamnen äger vi, vilket betyder att det är vårt ansvar att se till att den funkar.
– Och i det här måste vi ju också ställa om oss själva, det behövs hållbara industrier men det behövs också ett hållbart samhälle. Vi som kommun behöver ju då vara föregångare i hur vi agerar men också vilka krav vi ställer på de företag som kommer hit oavsett om de ska bygga vägar, industrier eller hus där vi ska kunna bo, säger Carina.
Och där har ni satt de här modiga målen, dryga 15 år bort bara. Hur har ni tänkt när ni har satt dem?
– Till att börja med så har vi satt tre parallella mål, vi ska bli 100 000, vi ska ha 5000 nya jobb och vi ska vara klimatneutrala, noll i klimatpåverkan till 2040. Och anledningen till att vi har satt allihop är att alla tre måste funka. Det kommer att vara jättesvårt att nå alla de här målen men om vi inte har dem, så säger vi ju inte att det är viktigt. Och säger vi inte att det är viktigt att vi ska vara klimatneutrala så jobbar inte heller organisationen med att hitta de lösningarna.
Vad är målen grundade i?
– Det är grundat i en del, men det är också en vision, vi ser ju att vi behöver ställa om fort. För det vi också vet om inte minst klimatförändringar är ju att effekterna kommer lite efter utsläppen vilket betyder att om man inte bromsar snabbt så kommer vi få leva med skulder långt långt in i framtiden. Jag har tre barn, jag vill inte lämna över våra skulder för att vi bromsade för långsamt in i deras barns liv. Vi tror att det är möjligt men vi kommer att få anstränga oss för att nå klimatneutralitet.