Miljoner till läxhjälp

Barn- och utbildningsförvaltningen har fått statsbidrag som ska gå till kostnader för att anordna frivillig läxhjälp till elever. Läxhjälpsverksamheten ska ske utanför ordinarie undervisningstid.

– Det här ökar möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Syftet med statsbidraget är dels att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande men även för att bidra till en ökad likvärdighet.

Bidraget på 6,8 miljoner kronor ska gå till kostnader som uppstår av att frivillig läxhjälp anordnats. Bidraget får inte användas för redan befintliga kostnader.

Lön för personal som leder läxhjälpen, lokaler, teknisk utrustning, undervisningsmaterial och mellanmål är sådant som bidraget kan användas till.

– Läxhjälpen ska ledas av lärare eller annan personal som är lämplig att ge läxhjälp, det här täcker kostnaderna för bland annat lön och undervisningsmaterial, säger Louice Stridsman, verksamhetschef i grundskolan.

Ökad likvärdighet

Syftet med statsbidraget är dels att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande men även för att bidra till en ökad likvärdighet.

– Vi vet att förutsättningar till att få hjälp med läxan i hemmet kan se olika ut, genom att erbjuda läxhjälp kan vi jämna ut skillnaderna, säger Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förvaltningen planerar för en verksamhet där eleverna kan ges stöd och för att arbeta förebyggande i att möta pandemins negativa konsekvenser.

– Vi för nu en dialog med rektorerna om hur vi ska lägga upp det. Vi vill åstadkomma största möjliga effekt och på bästa sätt ge skolorna förutsättningar att förebygga eventuella kunskapstapp som kan kopplas till pandemin, säger Louice Stridsman, verksamhetschef i grundskolan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Shutterstock

Logotyp