Sand är en ändlig resurs som vi vill spara på
Sand är en ändlig resurs varför det är viktigt att vi gör det vi kan för att återanvända den. Sand behövs ute i markerna då det är ett viktigt material för att rena och dränera vatten.
– Vi vill minska mängden ny sand på våra lekplatser och vi tittar på olika lösningar. Sandrening är en av möjligheterna då kan vi behålla samma sand så länge som möjligt. Vi testar också att byta ut sand till tex träflis eller bark, säger Eva Vestman fastighetsförvaltare Luleå kommun.
Mekanisk rening av sanden
Reningen görs med en maskin som körs över sanden. Reningen går till så att sanden kastas mot en sikt som bara tillåter den finkorniga sanden att passera. Alla grövre föroreningar som löv, gräs eller annat som hamnat i sanden faller ned i en uppsamlingskorg som sedan kan tömmas. Maskinen rengör så djup som 40 centimeter ner.
Samtidigt som sanden renas luckras den upp och gör den som ny. Uppluckringen av sanden bidrar till att organiska substanser bryts ned och en uppluckrad sand blir också mjukare och minskar risken för fallskador från lekredskapen. Den mekaniska reningen av sand sker på kommunens cirka 40 skolor och förskolor.