Påsklovskul ute och på nätet

Påsken är här och lovet bjuder på milda vårvinterdagar som lockar till uteaktiviteter. Trots pandemitider finns det en hel del att göra. Här kommer lite tips – från pyssel och djur till skidåkning och föreläsning.

Hägnan har exempelvis gott om plats för utelek och, om vädret tillåter, finns små plogar och sparkar att leka med. På området finns tre grillplatser och det är skyltat för att underlätta för besökarna att hålla avstånd och följa restriktionerna.

På Hägnans Facebooksida kan du få flera påskpysseltips.

På Hägnan kan du också hälsa på djuren och se när hästarna, fåren och grisarna matas under morgon och eftermiddag. Matningen börjar klockan 9.15-9.30 med hästarna, fåren och sedan grisarna. Proceduren upprepas klockan 13.15-13.30.

Via Hägnans Facebooksida hittar du tips på påskpyssel. Pedagogerna Zara och Mia har spelat in kortfilmer med inspiration.länk till annan webbplats

Gammelstads och Björkskatans bibliotek bjuder på en gratis pysselpåse till påsk. Påsen innehåller pyssel, påskkluringar och lite lästips som passar för 3-12 åringar och kan hämtas 31/3-11/4 så långt lagret räcker. Först till kvarn!

Påskvibe på Hertsön erbjuder aktiviteter under vecka 14, måndag till fredag. Kl. 11-15,föranmälan via www.summervibe.se.länk till annan webbplats Max 8 deltagare.

Måndag- Fotboll med LSK

Tisdag- Dans i sporthallen

Onsdag- Poesi och skaparytan i biblioteket

Torsdag- Parkour i sporthallen

Fredag- Teaterworkshop i sporthallen

Onsdagen i biblioteket. Poesi och skaparytan kommer till Hertsöns bibliotek.

Du som är mellan 6-16 år är välkommen att delta på workshops i att skriva poesi, eller varför inte testa 3D-pennor och Bee-Bot? Anmäl dig via www.summervibe.selänk till annan webbplats

11-12 skaparytan

12-13 Skaparytan

13-14 Poesi

14-15 Poesi

Navet har öppet, för unga födda 2002-2005, enligt ordinarie öppettider, det vill säga tisdag-torsdag klockan 15-20 och fredag klockan 14-20. Följ @navetlulea på Instagram om du vill veta vad som händer varje dag.

Digital föreläsning om psykisk ohälsa. Ung i Luleå bjuder in alla intresserade till en digital föreläsning om psykisk ohälsa. Föreläsningens tema är sömn och stress. Det är en fortsättning på förra månadens föreläsning, som handlade om att förbättra måendet i en tid med mycket osäkerhet och påfrestningar. Antonia Simon Risberg specialistläkare, barnpsykiater och psykoterapeut föreläser och svarar på frågor. När? 12 april kl 19-20. För vem? Ungdomar från 13 år och uppåt. Hur? Via Teams. Inget krav på att visa sig i webbkamera. Anmälan via mejl till: robin.lindquist@lulea.se

Utomhus finns fler möjligheter att aktivera sig:

Historisk tipspromenad. Upptäck sevärdheter, landmärken, konst, arkitektur och historiska platser genom att gå en historisk rundvandring och tipspromenad i centrala Luleå, Gammelstads kyrkstad och Råneå. Med hjälp av mobilen tar du dig runt och vid varje stopp finns en klurig fråga som du ska besvara. Du hittar länk och QR-kod på en skylt utanför Kulturens hus, Visitor Center och Medborgarhuset.

Isbanan (om vädret tillåter) Promenera, grilla på Södra hamnplan eller ta en promenad till Gråsjälören, där det också finns eldstäder. På grund av blidan är isbanan blöt och sparkar, vindskydd och eldstäder längs själva banan är bortplockade. I nuläget är det enbart vid Hälsans hus man kan ta sig ut på isbanan med rullstol eller barnvagn, men notera att det är väldigt mjukt före på själva banan, även om isen under är tjock.

Ormbergsbacken. Åk slalom eller pulka i pulkabacken. Här finns också grillplatser. Ormbergsbacken är öppen dagtid från och med skärtorsdag och hela påsklovet. Mån 29/3-ons 31/3 kvällstid 17.30-20.30 som vanligt.

Hertsöträsket. Fiske efter inplanterad regnbåge. Fiskekort krävs. Grillplatser.

Preparerade skidspår. Preparerade skidspår finns på flera platser runt om i kommunen - Ormberget, Bergnäset, Gammelstad och Råneå. Alla spår kommer dock inte att pistas alla dagar under påsken. Spåravgift krävs för de över 20 år på Ormbergets skidspår.

På kommunkartan ser du bland annat var alla grillplatser finns: Kommunkarta - Luleå kommun (lulea.se)länk till annan webbplats

Viktigt att tänka på under lovet: umgås i en mindre krets och dela inte boende med personer utanför den kretsen. Undvik platser där det kan uppstå trängsel och begränsa antalet nya kontakter. Om du ska resa, gör det smittsäkert. Stanna hemma, och testa dig, om du har symtom. Det är viktigt att du testar dig även om du inte är hemma.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Therese Hedman

Logotyp