Syftet med den årliga konferensen Arctic Circle Assembly, som i år samlade över 2 000 deltagare från 60 olika länder mellan 17-19 oktober, är att främja dialog och samarbete kring frågor som rör Arktis. Här diskuterar ministrar, parlamentsledamöter, tjänstemän, experter, forskare, entreprenörer, företagsledare, miljöaktivister och studenter exempelvis klimatförändringar, säkerhet och hållbar utveckling. Namn som Rob Bauer, ordförande för Natos militärkommitté, Lisa Murkowski, senator för Alaska, Maria Varteressian, statssekreterare i Norges utrikesdepartement och Islands tidigare president Ólafur Ragnar Grímsson, som grundade Arctic Circle, 2013 var närvarande.
Pontus Frank, VD och grundare av Explore Luleå som ett av Luleås äldsta och mest välrenommerade aktivitetsföretag, var nominerad att representera Luleå kommun i år då turism var ett av fokusområdena i år.
– Det var fint och ärofyllt att få representera Luleå inom min bransch, turismnäringen. Jag har under de här intensiva dagarna mött många ledare, forskare, politiker och intressanta människor från universitet och även turistbranschen. Vi har talat om breda ämnen i en spännande blandning; krig, Natos inverkan på Arktis, urbefolkning och miljö – hur vi ska samarbeta och ställa krav så att vi kan rädda jorden. Jag blev också intervjuad och fick berätta om mitt företag och hur jag tänker kring att vara en del av turismnäringen.
Policydokument om miljö och urbefolkning presenteras för EU
Vid varje konferens hålls så kallade ”hackatons”, med nya fokusmården varje år, där deltagarna möts för att under några intensiva timmar arbeta fram förslag till problemlösningar kring olika teman.
– Min grupp bestod av 15 personer i olika befattningar som forskare, kommunalanställda men även anställda inom turismsektorn, berättar Pontus Frank.
– Vi fick i uppgift att skriva policydokument till politiker och beslutsfattare i de 60 representerade länderna i ämnen som samhälle, urbefolkning, miljö och infrastruktur.
– Just infrastruktur är något som berör mig som Luleåföretagare mycket då jag har stora utmaningar vad gäller el, vatten och avlopp som alla kräver stora investeringar.
– Turismen i Luleå är ofta ansiktet utåt men det är svårt att lyckas med att utveckla sin näring då kostnaderna blir så höga för till exempel en detaljplan. Här behöver vi hjälp av kommunerna.
"Jag tar med mig tankar på hur urbefolkningen ska inkluderas i turismen"
Att tala om hur urbefolkningen påverkas av turism var något som lyftes under årets Arctic Circle Assembly.
– Vi konstaterade att det är stor skillnad på vilken syn vi har på turism och hur mycket (lite) urfolken blir involverade i Kanada, Alaska och Grönland till exempel. Och hur turismen berör dem. I Sverige har vi samerna och jag tar med mig vikten av samarbete och att inkludera urbefolkningen i det vi gör. Det är jätteviktigt då en av reseanledningarna är att få mer kunskap och insyn i det samiska livet, fortsätter Pontus Frank.
– Vi talade också om miljöpåverkan, som exempel alla de kryssningsfartyg som reser över haven och besöker Grönland och Alaska men inte bidrar till den lokala ekonomin. När vi var klara fick vi presentera våra policydokument och hur vi resonerat för ambassadörer och de högst uppsatta inom politiken, även för Claude Vérron Réville som arbetar med just de här frågorna inom EU.
– Efter mitt deltagande under Arctic Circle Assembly har jag byggt nätverk som jag och Luleå kan ha nytta av i framtiden. Jag kommer att besöka min finska kollega i Salla som har boende och aktiviteter precis som jag, vi kan lära av varandra. Men jag vill gärna också åka till Kanada och träffa min kollega där som har aktiviteter och boenden på en båt. Jag vill gärna också åka till Grönland och Alaska för att se hur de arbetar med turismen där. Nu har jag nätverket.