Fokus under dagens frukost var på att stärka kopplingarna mellan näringsliv, studenter och unga entreprenörer. Studenter från Luleå tekniska universitet (LTU) var särskilt inbjudna till dagens frukost, och Luleå kommun bjöd på gratis bussresa till och från Vetenskapens Hus. Även ett antal elever och lärare från Luleå gymnasieskola var på plats.
Först upp på scenen för att samtala om dagens tema var Rebecka Ringström, Hugo Gustafsson och Malin Hedbrandh, som alla är studenter på LTU.
Malin Hedbrandh från Göteborg studerar civilingenjör arkitektur:
– Jag hade inga förväntningar när jag sökte in, det enda jag visste var att jag ville studera det programmet men jag visste ingenting om Luleå som studentstad. Jag blev väldigt positivt överraskad över den gemenskap som vi har på Porsön.
Hugo Gustafsson är från Luleå och studerar industriell ekonomi. Han tycker att det är fantastiskt att studera i sin hemstad med närheten till familj och vänner men ser att det finns mycket som kan förbättras:
– I Luleå är det mycket snack och tyvärr lite verkstad. Jag upplever att vi inte riktigt får möjligheten att inkluderas utanför Porsön. Det finns många möjligheter att interagera studenter i stan. Vi studenter har såklart ett ansvar att komma på de event som anordnas men det måste arrangeras fler evenemang.
Rebecka Ringström, som även hon studerar industriell ekonomi, håller med:
– Vi vill gärna komma in till stan och det hade varit bra om det fanns billigare bussbiljetter. Det behövs även bättre information om vad som händer i stan, den är inte så lättillgänglig.
Malin Hedbrandh har också önskemål om förbättringar för att göra stan mer tillgänglig för studenter:
– Jag önskar billigare bussbiljetter och studenterbjudanden i butiker och på restauranger. Det hade även varit bra med mötesplatser för studenter i stan.
För att involvera studenter i näringslivet och få fler att stanna kvar i Luleå under somrarna och efter avslutade studier lyfter trion vikten av att företagen tar kontakt med studenterna i ett tidigare skede.
Rebecka Ringström:
– Ta kontakt med studenterna redan under deras första eller andra år, inte när de läser tredje eller fjärde året för då har de redan etablerat kontakter för examensjobb och framtida anställning i sina hemstäder.
Hugo Gustafsson berättar att många studenter gärna vill stanna kvar under sommaren och efter avslutade studier:
– Jag upplever att det inte finns möjligheter utifrån det vi utbildar oss till. Jag tror att man kan göra mer för att interagera studenter genom sommarjobb i näringslivet. När man lägger ut annonserna för sommarjobb tror jag att man behöver tänka till och tydligare rikta sig till studenter.
Andra tips som de har till aktörer inom näringslivet för att knyta kontakt med studenter är att hålla gästföreläsningar, kommunicera med studenter genom kåren, studentföreningar och LTU så att informationen når fram, samt medverka på de arbetsmarknadsmässor som arrangeras på universitet.