”Hur involverar vi unga i näringslivet?”

Temat för fredagens Frukost med näringslivet var vikten av att involvera unga i näringslivet. I panelsamtalen deltog studenter från Luleå tekniska universitet och elever från Luleå gymnasieskola som under läsåret drivit UF-företag.

Frukost med näringslivet genomförs månadsvis och är en mötesplats med fokus på företagare och näringsliv och en kanal för omvärldsbevakning, kunskap och inspiration. Frukosten arrangeras av Luleå kommun i samverkan med Luleå Näringsliv och Företagarna Luleå.

Läs mer om evenemanget här Länk till annan webbplats.

Gruppbild på de personer som deltog på scenen under frukosten

Hela 19 personer deltog på scenen under Frukost med näringslivet. Foto: Viveka Österman

Fokus under dagens frukost var på att stärka kopplingarna mellan näringsliv, studenter och unga entreprenörer. Studenter från Luleå tekniska universitet (LTU) var särskilt inbjudna till dagens frukost, och Luleå kommun bjöd på gratis bussresa till och från Vetenskapens Hus. Även ett antal elever och lärare från Luleå gymnasieskola var på plats.

Först upp på scenen för att samtala om dagens tema var Rebecka Ringström, Hugo Gustafsson och Malin Hedbrandh, som alla är studenter på LTU.

Malin Hedbrandh från Göteborg studerar civilingenjör arkitektur:
– Jag hade inga förväntningar när jag sökte in, det enda jag visste var att jag ville studera det programmet men jag visste ingenting om Luleå som studentstad. Jag blev väldigt positivt överraskad över den gemenskap som vi har på Porsön.

Hugo Gustafsson är från Luleå och studerar industriell ekonomi. Han tycker att det är fantastiskt att studera i sin hemstad med närheten till familj och vänner men ser att det finns mycket som kan förbättras:
– I Luleå är det mycket snack och tyvärr lite verkstad. Jag upplever att vi inte riktigt får möjligheten att inkluderas utanför Porsön. Det finns många möjligheter att interagera studenter i stan. Vi studenter har såklart ett ansvar att komma på de event som anordnas men det måste arrangeras fler evenemang.

Rebecka Ringström, som även hon studerar industriell ekonomi, håller med:
– Vi vill gärna komma in till stan och det hade varit bra om det fanns billigare bussbiljetter. Det behövs även bättre information om vad som händer i stan, den är inte så lättillgänglig.

Malin Hedbrandh har också önskemål om förbättringar för att göra stan mer tillgänglig för studenter:
– Jag önskar billigare bussbiljetter och studenterbjudanden i butiker och på restauranger. Det hade även varit bra med mötesplatser för studenter i stan.

För att involvera studenter i näringslivet och få fler att stanna kvar i Luleå under somrarna och efter avslutade studier lyfter trion vikten av att företagen tar kontakt med studenterna i ett tidigare skede.

Rebecka Ringström:
– Ta kontakt med studenterna redan under deras första eller andra år, inte när de läser tredje eller fjärde året för då har de redan etablerat kontakter för examensjobb och framtida anställning i sina hemstäder.

Hugo Gustafsson berättar att många studenter gärna vill stanna kvar under sommaren och efter avslutade studier:
– Jag upplever att det inte finns möjligheter utifrån det vi utbildar oss till. Jag tror att man kan göra mer för att interagera studenter genom sommarjobb i näringslivet. När man lägger ut annonserna för sommarjobb tror jag att man behöver tänka till och tydligare rikta sig till studenter.

Andra tips som de har till aktörer inom näringslivet för att knyta kontakt med studenter är att hålla gästföreläsningar, kommunicera med studenter genom kåren, studentföreningar och LTU så att informationen når fram, samt medverka på de arbetsmarknadsmässor som arrangeras på universitet.


Bild på studenter när de samtalar på scenen

Fv: Malin Winberg, Hugo Gustafsson, Rebecka Ringström och Malin Hedbrandh. Foto: Viveka Österman

På scenen medverkade även UF-företagarna Stig Nilsson och Alvin Jensen från J.N Golfclubs UF samt Maja Nygren och Alva Kröger från MA:s Barnböcker UF. Deras medskick till aktörer i näringslivet var att öppna dörrar för unga som är intresserade av entreprenörskap.

Alvin Jensen:
– Att företagare ger oss en tydlig ingång och hjälper oss in i näringslivet tycker jag är viktigt. Det skulle öppna möjligheten för nya lärdomar och att man kanske väljer att ha det som ett yrke i framtiden.

Maja Nygren uppmuntrade deltagarna på frukosten att aktivt stödja UF-företagare:
– Mitt medskick till er är att kolla om ni kan vara rådgivare till ett UF-företag under kommande läsår, det är väldigt givande för de som driver UF-företag men även för er.


Bild på UF-företagare som samtalar på scenen

Fv: Malin Winberg, Alvin Jensen, Stig Nilsson, Maja Nygren och Alva Kröger. Foto: Viveka Österman

Därefter blev det dags för Sara Thorgren, vicerektor utbildning och kvalitet vid Luleå tekniska universitet, Johanna Carlsson, näringslivsstrateg i Luleå kommun och samordnare för Luleå kommuns studentstadsarbete, samt Josephine Wänelöf, affärsutvecklare vid Luleå Näringsliv, att samtala om frågan.

Sara Thorgren belyste vikten av initiativ som dagens frukost:
– Det är viktigt det vi gör här och nu när vi lyssnar och pratar med studenterna. Det är svårt att komma framåt i frågan om man bara pratar om studenterna.

Josefine Wänelöf berättar om deras aktiviteter för att koppla ihop studenter och företag:
– Vi består av 10 branschråd och det finns inte ett där kompetensförsörjning inte är uppe på alla möten. Det handlar mycket om studenter och att man börjat inse att man inte gjort sin hemläxa när det kommer till att involvera studenter i sina verksamheter. För att möta det behovet genomför vi bland annat, på initiativ av branschrådet för Teknikindustri, Teknikbussen. Det är en aktivitet för studenter inom teknikområdet på LTU där studenterna får tillfälle att besöka företag och potentiella arbetsgivare i Luleå.

Johanna Carlsson arbetar för att studenter ska få en tydligare känsla för platsen Luleå:
– Vi vill att studenterna ska trivas i Luleå under sin studietid. Bland annat brukar vi varje år anordna roliga aktiviteter för förstaårsstudenter på Gültzauudden. Vi försöker även uppmuntra och stötta studenter att genomföra sina evenemang i stan. Ett exempel på det är Yukigassen som i år genomfördes på Södra Hamn och isbanan i samband med Luleå On Ice.

Det är ett flertal aktörer i Luleå som arbetar aktivt för att involvera unga i näringslivet. En av dessa är NorrlandsNavet, som även var partner för dagens frukost. Deras verksamhet bygger på att ge små och medelstora företag möjligheten att utvecklas med hjälp av lärare, studenter och forskare.

Josefine Wihlzon, näringslivschef i Luleå kommun, tar med sig följande från dagens frukost:
– Vi som kommun har ett ansvar att se till att det finns mötesplatser där studenter och näringslivsaktörer kan träffas och knyta kontakter. Sen tar jag med mig att vi alla måste våga för att säkra framtidens kompetensförsörjning.


FAKTA

  • • Månadens frukostpartner var NorrlandsNavet. De bjöd på frukost och fanns på plats för att berätta om deras arbete.
  • • Nästa Frukost med näringslivet är den 25 april kl.07:30 i Vetenskapens Hus
  • • Tipsa gärna oss om nyheter och punkter att ta upp på Frukost med näringslivet. Lämna ditt tips här Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp