Klart med ny byggaktör i Kronandalen

Ytterligare ett 70-tal nya bostäder ska byggas i Kronandalen - med en ny byggaktör som etablerar sig i Luleå. Det står klart efter att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade om en ny om markanvisning vid dagens sammanträde. Luleå får nu en ny byggaktör, Serneke Sverige AB, som ska bygga 75 lägenheter i det återstående kvarteret i Kronandalens stadsdelscentrum. 

Den 25 oktober beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om en kommande markanvisning i Kronandalen. Ärendet, som gick upp vid dagens sammanträde, gäller byggbolaget Serneke Sverige AB, som planerar att bygga 75 lägenheter i Kronandalen.

Totalt 75 nya lägenheter ska byggas på Kronan. Byggbolaget Serneke går från att bygga åt andra till att även utveckla projekt i egen regi. Dessa husen i Kronandalen blir bolagets första egen-regi-projekt i Norrbotten. Arkitektskiss: Nordmark och Nordmark arkitekter

Kronandalens centrum växer fram

Kronandalen är stadsdelscentrum i Kronan och binder ihop Lulsundsberget, Honnörsbacken, Kronanhöjden, Östra Kronan, Kronanbacken och Kulturbyn Kronan. I Kronandalen har skola och idrottshall färdigställts, liksom äldre- och omsorgsboende och flera flerfamiljshus och butikslokaler.

Kronandalens stadsdelscentrum kommer att bestå av fem kvarter och ett gemensamt parkeringshus. För fyra av kvarteren är markanvisningarna redan fördelade. I det femte kvarteret ska nu Serneke bygga 75 bostadsrätter.

– Vi välkomnar Serneke, ytterligare en aktör som väljer att investera i Luleå. Just mångfalden av bostadsbolag och boendeformer i Kronandalen är ett strategiskt val för att skapa en levande stadsdel för så många som möjligt, oavsett livssituation, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande.

Ny markanvisning godkänd

Bolaget kommer att erbjuda ett blandat utbud av bostadsrätter, även lägenheter med fler rum och större yta som en anpassning till vad marknaden efterfrågar. Kommunstyrelsens arbetsutskott biföll i dag förslaget, att Serneke ska erhålla en markanvisning för projektet.

– Kvarteret Kojan har i vårt tycke Kronans bästa läge mitt emellan torget och stadsdelens största parkområde, Origoparken, säger Mikael Thorgren, regionchef Norr i byggkoncernen Serneke.

Om allt går enligt plan blir det säljstart under våren 2022. Bostäderna beräknas vara klara under 2024/2025.

– Vi börjar redan nu med att ta in intresseanmälningar via hemsidan www.sernekebostad.se, säger Mikael Thorgren på Serneke.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text, red: Malin Taavola

Bild: Serneke AB

Uppdaterad 25 oktober

Logotyp