Agnetas boktips

En ungdomsroman och stadsarkivets årsbok: det är månadens boktips från Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed. Hon rekommenderar här varje månad läsvärda böcker från Luleåförfattare.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Här är månadens boktips.

boktitel

På natten är allt sant

Lina Stoltz, Barents publisher 2018

Flicka möter pojke – men i största hemlighet. Det är nämligen så att många av Livs kompisar inte gillar utlänningar så när hon träffar Jemal och kärlek uppstår blir det väldigt komplicerat. Frågan är om de ska orka. En ljusglimt (förutom kärleken så klart) är grannen Gunnar som har gjort en paradisträdgård på sin lilla uteplats. Hos honom kan Liv både bara vara och berätta. Det här är en jättefin kärleksroman med både hjärta och smärta. Bokens tre sista meningar är bland de vackraste jag någonsin läst.


boktitel

Stadsarkivets Årsbok 2018-2019

Luleå kommun 2018

Guld värt för den som är historieintresserad! Boken innehåller tio intressanta och ibland ganska omfångsrika berättelser från Luleå kommun. En berättelse handlar om hur en tall som fälls väcker lust att ta reda på vad som hände när trädet bara var en liten planta - bland annat blev Luleå residensstad (1856). Sällskapet Jultomtarne (vars syfte var att göra gott och sprida glädje) hade år 1896 julfest på stadshotellet och hade bjudit in 150 fattiga barn. Det modernaste inslaget handlar om att äga och bo i kyrkstuga i Gammelstad under 2010-talet.


Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

27 maj 2019

Logotyp