Populärt att hyra skärgårdsstuga i sommar
– nu väntar höstäventyren

Sommaren är slut och en sammanställning visar att kommunens stugor i skärgården var så gott som fullbokade under högsäsong. Skärgårdsäventyren fortsätter dock och öarna är just nu fulla av svamp. Så ta en tur ut och fyll korgarna.

Alla arter som finns i Norrbotten växer även i skärgården, bland annat gula kantareller, Karljohansvamp och tegelsopp. Dessutom finns det så klart massor av bär som till exempel blåbär, lingon och havtorn.

Skärgården har just nu gott om svamp och bär. Så passa på att fylla förråden.

För närvarande är det eftersäsong och turbåtarna går fredagar och söndagar till och med den 18:e september. Och därefter kan den som har egen båt självklart enkelt ta sig ut själv.

För den som vill hyra en av kommunens stugor finns det goda möjligheter.

– Lite mer än hälften av stugorna är bokade så än finns det relativt gott om stugnätter kvar, säger Iida Larsson på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Luleå kommun har tolv skärgårdsstugor på fyra olika öar; fem på Brändöskär, två på Småskär, tre på Kluntarna och två på Junkön. Stugorna på Kluntarna, Brändöskär och Småskär är bokningsbara året runt. Här bokar du enkelt en fin stuga: Boka skärgårdsstuga - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

Omtyckta hamn- och stugvärdar

Beläggningen på Luleå kommuns stugor i skärgården var under årets högsäsong nästan 98%, vilket gläder Iida Larsson.

– Det har varit lite sämre med båtgäster vilket vi tror beror på de höga bränslepriserna samt att man kan åka utomlands igen. Dock så har det varit väldigt mycket finska båtgäster. De har börjat hitta igen jämfört med tidigare år, troligtvis på grund av att pandemin har lättat, menar hon.

I början av sommaren var det dessutom många båtar från Tyskland i Luleå skärgård. Detta i samband med Midsummersail som går från Wismar i Tyskland till Töre i Norrbotten.

– Det känns väldigt kul att de internationella båtgästerna har börjat komma tillbaka. Som vanligt är vi också väldigt nöjda över kommunens hamn- och stugvärdar. Deras jobb uppskattas alltid av besökarna vilket är roligt att höra. Sedan så har den nya bastun på Kluntarna använts flitigt av besökare, så det visade sig vara en bra satsning, avslutar Iida Larsson.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

TEXT: Marina Wikberg

FOTO: Pixabay

Logotyp