Äntligen dags för Luleå Live

Festivalen Luleå Live, som är kostnadsfri att besöka, får centrala staden att leva upp den 12–13 november. Festivalen, som ursprungligen skulle ägt rum i mars men ställdes in på grund av corona, blir nu av och bjuder Luleåborna på underhållning av vitt skilda slag.

Luleå Live är en festival med två dagars scenprogram. Tanken är att erbjuda liveunderhållning i lokaler såsom bland annat musikarenor, lokala restauranger, caféer och hotell med mera. Lite som Hamnfestivalen Live men mer utbrett över hela staden.

– Vi kommer att ha några nationella artister och en hel del lokala/regionala. Det kommer att bli ett fint tillfälle för Luleås egna artister att visa upp sig och den som vill vara med och uppträda kan gärna kontakta oss, uppmanar Örjan Esensjö, projektledare.

12-13 november blir det massor av musik och annan liveunderhållning runt om i centrala Luleå.

Luleå Live producerar och finansierar innehåll på några av de medverkande scenerna. Övriga scener får aktörer möjlighet att själva skapa innehåll till och på så sätt bli en del av programmet. En del spelställen är redan klara för festivalen, bland andra Kulturens hus, Lillan, Savoy, Clarion, Hemmagastronomi och Friends fika & food. Spelningarna på Lillan arrangeras i samarbete med studieförbunden Kulturens och Sensus.
– På Lillan kan vi erbjuda lite mer ”högröstad” musik än vad som fungerar i en restaurangmiljö, säger Örjan Esensjö.

Artisterna kommer att presenteras vid senare tillfällen, allt eftersom bokningarna rullar in.
– Vi är många Luleåbor som saknat livemusiken. Att kunna uppleva någonting som pågår på en scen och känna att staden lever. Vi vill ge kultur-och näringslivet möjlighet att blomstra upp och locka besökare igen. Huvuddelen av budgeten går till lokala musiker, artister, ljudtekniker, uthyrare med flera. Utöver detta bidrar evenemanget till en ökad omsättning för butiker, caféer, restauranger och hotell i staden, säger Örjan Esensjö.

Som bekant råder det fortfarande pandemi i Sverige. Restriktionerna om deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar avvecklades dock från och med 29 september.
– Det är dessa råd vi följer. Men vi rekommenderar självklart folk att stanna hemma vid minsta symtom samt att tvätta och sprita händerna, säger Örjan Esensjö.


FAKTA

  • Luleå Live är en festival som du besöker alldeles gratis.
  • Artisterna som medverkar kommer att presenteras efterhand.
  • Vill du själv uppträda kan du höra av dig till Örjan Esensjö på telefon 0920-45 49 54.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Bilder: Vinter/Luleå kommun

Logotyp