Bakom kulisserna på TV4:s julkonsert Strålande Jul

På julafton gick TV4:s "Strålande Jul" av stapeln i rutan. Följ med bakom kulisserna inför förberedelserna av konserten som spelades in i Luleå domkyrka i november. Missa inte artisternas personliga hälsning i artikeln.

Det var ett högt tryck på biljetter när TV4:s "Strålande Jul" tog plats i Luleå domkyrka. Några turliga fick gå på konserten och se bland andra Sven-Ingvars, Martin och Martinus, Loulou Lamotte och Lena Philipsson.

Se konserten på TV4 Play. Länk till annan webbplats.

Birgit Lind som arbetat med projektet förklarar att planeringen inför evenemanget startat tidigt på året, då mellan produktionsbolaget och Luleå kommuns evenemangsservice.

– Vi börjar redan då att tillsammans smida planer för artister, kyrkan, logistik och diverse bokningar. En viktig del i arbetet är kontakter med näringslivet som också är med och bidrar för att kunna genomföra större evenemang, menar Birgit.

Artisterna framför en låt
Martin och Martinus upp på podiet
Lena Philipsson på scen

Bilder från konserten. Foto: Magnus Stenberg

Ett projekt i denna storlek innebär många hjul som är i rullning, arbetet pågår i parallella spår med de olika delarna. Produktionen kommer hit med en uppsättning bestående av närmare 60 personer som är involverade på olika sätt.

– Under hösten görs också besök då delar av produktionen kommer hit och rekar inför inspelningen. De träffar personal som ska vara behjälpliga, kollar av kyrkans lokaler, hur det ser ut för att på bästa sätt kunna planera för alla delar i inspelningen. Fokus ligger på det tekniska kring kameravinklar, ljus och ljud men även vilken utsmyckning som ska på plats. Så det är en hel del att förbereda och planera inför en sådan här stor produktion som involverar många.

Kameror med bild på altaret i Luleå domkyrka
Personifierade julklappar med Luleå motiv
Bänk framme vid altaret

Behind the scenes i Luleå domkyrka där Kristina Hjärtberg varit med och jobbat med evenemanget.

Bakom scenerna kunde vi se Luleå-klädda granar och paket med Luleå-tema. Kristina Hjärtberg, som arbetar som kommunikatör på Kultur och fritidsförvaltningen, var med och hjälpte behind the scenes med bland annat formgivning och var även där och fotograferade. Men vad som var allra roligast var att se stjärnorna på nära håll.

– Jag blev lite starstruck efter att ha pratat med Lena Philpsson, hon är ju så himla bra, säger Kristina Hjärtberg.

Se trailern från konserten.


Vad betyder det för Luleå att vara i blickfånget?

Att synas på bästa sändningstid i nationell tv är av stort värde menar Birgit, men även vikten av att Luleå omnämns i flera olika sammanhang.

– Vi visar att Luleå är en stad där det händer saker och på så sätt kan stadens attraktion växa, vilket är extra viktigt i dessa tider när vi behöver bli så många fler i samband med den gröna omställningen och den stora samhällsomvandling som nu pågår. Vi behöver bli många fler i Luleå och Norrbotten som ska jobba, bo och leva här, då är det viktigt med signaler som även visar upp en bredd av stadens aktivitets- och evenemangsutbud i kombination med det som handlar om jobb, skola och bostad.

Lena Philipsson

Martin och Martinus

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ida Lundh

Foto och film: Kristina Hjärtberg och Magnus Stenberg

24 december 2023

Strålande jul 2024

  • De medverkande är Lena Ph, Marcus & Martinus, Rosa Kvartetten, Sven-Ingvars och Loulou Lamotte. Dessutom medverkar Luleå Kammarkör, Kalix Barnkör från Kalix församling samt Mió Evanne med ensemble.
  • Konserten ”Strålande jul” är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå Business Region, Luleå Domkyrkoförsamling och TV4 samt näringsliv.
Logotyp