Populär cykelskola tillbaka för sjätte året

Med mottot "Heja Luleå – nu rör vi på oss" vill kommunen sänka trösklarna till rörelse och då är cykling ett fint sätt att få vardagsmotion. Strax innan klockan 18 en varm onsdagskväll står redan några ivriga kursdeltagare och väntar. ”Det är väldigt uppskattat”, konstaterar Ida Persson.

Cykelskola 2024. trafikingenjörerna Ida Persson och Samuel Bergsten. Foto: Jeanette Bergström

Trafikingenjörerna Ida Persson och Samuel Bergsten från Luleå kommun håller tillsammans med några volontärer i årets cykelskola.

I år arrangerar Luleås mobilitetskontor, L till Å, Cykelskolan för sjätte gången. Ansvariga för årets skola är trafikingenjörerna Ida Persson och Samuel Bergsten som tillsammans med några volontärer tar hand om deltagarna.

– Ida är veteranen kan man säga, hon har varit med från start, för mig är det tredje året. Man blir så glad av att vara här, det spelar ingen roll om man är trött efter en lång dag med jobbiga möten. När man går härifrån gör man det full av energi, säger Samuel Bergsten.

Cykelskola 2024. Khaldyie Alalon.

Khaldyie Alalon kom till årets cykelskola.

"Alla är välkomna"

Cykelskolan startade 2018 och har med undantag för pandemiåret 2020 arrangerats varje sommar. Just i år sker det under tre veckor med två kurstillfällen varje vecka.

– Alla är välkomna, men den största gruppen är utrikesfödda kvinnor, några män och ibland kommer några barn. Vi har provat några olika upplägg under åren, i och med att vi har drop-in så kan det ta en stund innan ordet sprids så fler kan ansluta sig. Vissa lär sig väldigt snabbt medan andra behöver lite mer tid på sig, säger Ida Persson.

Varför är det viktigt att lära sig cykla?

– Vi jobbar på olika sätt med att få Luleåborna att resa mer hållbart. Och att kunna cykla är ju en förutsättning för att kunna göra det. Vi vill att fler ska cykla, det ger väldigt mycket frihet och vi ha märkt att det är väldigt uppskattat. Det här görs i väldigt många andra kommuner, exempelvis i samarbete med Cykelfrämjandet, säger Ida Persson.

Cykelskola 2024. Alexander Zidan. Foto: Jeanette Bergström

Alexander Zidan vill på ett smidigare sätt kunna ta cykeln när han jobbar.

Lär sig snabbt

Det första året som cykelskolan arrangerades i Luleå tog man hjälp av Cykelfrämjandet för att få tips och råd om hur man bäst lägger upp en cykelskola.

– Tidigare användes stödhjul men numera får man först öva upp balansen så vi plockar av pedalerna så får man sparka sig fram tills man har hittat balansen. Det brukar gå ganska snabbt för de flesta. Först därefter får man börja träna på att cykla och trampa sig fram, förklarar Ida.

Alexander Zidan vill lära sig cykla, framför allt för att lättare och snabbare kunna ta sig till och från jobbet.

– Jag jobbar inom hemtjänsten och promenerar mycket mellan mina uppdrag. Att kunna cykla istället skulle spara mig mycket tid, säger han.

Cykelskola 2024. Foto: Jeanette Bergström

Stora som små, till Luleå kommuns cykelskola är alla välkomna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp