För Arcusbröderna är fotbollsfredag helig

Varje fredagsmorgon träffas Arcusbröderna för att spela fotboll i en timme. Det är en lång tradition som hållits vid liv ända sedan hallen invigdes för 38 år sedan.

Arcusbröderna har hållit igång i 38 år, ända sedan de spelade invigningsmatchen när Arcushallen invigdes 1988. Övre raden: Kurt Hansson, Stefan Johansson, Ulf Forsberg, Bo Andersson, Bengt Johansson. Nedre raden: Ronald Gustafsson, Peter Mettävainio, Lars Persson, Stig Kenttä, Rolf Skär och Jerker Johansson.

En tidig, råkall fredagsmorgon är de där igen, ombytta och klara. Klockan har precis passerat sju på morgonen när gänget möts i vad de kallar veckans höjdpunkt.

Medlemmarna i Arcusbröderna har träffats regelbundet i 38 år. Det hela startade då Arcushallen skulle invigas i januari 1986. Då spelades en invigningsmatch mellan beställare, entreprenörer och konsulter, ja alla de som varit inblandad i bygget på något sätt.

– Det där tyckte vi var så fantastiskt trevligt att vi ville fortsätta spela tillsammans och bildade då föreningen Arcusbröderna. Alla som var med och spelade den första matchen blev automatiskt medlemmar, berättar Bengt Johansson.

Arcusbröderna Luleå

Alla i föreningen har en idrottsbakgrund sedan tidigare och viljan att hålla igång kroppen upp i åren har varit stark hos dem alla. Och för det här gänget är fredagsträningen helig. Från att ha varit 35 aktiva spelare är gruppen nu 28 som träffas regelbundet. Någon föryngring är det inte tal om.

– Nej nej, vi sade tidigt att vi inte kommer att ta in nya medlemmar. Vi gamlingar skulle ju inte ha en chans emot de yngre, så vi kan ju inte ta in någon som får vara bättre än oss, säger Ronald Gustavsson och skrattar.

Varje träningsfredag avslutas med det obligatoriska fredagsfikat på lokal.

– Det här utvecklats också så att vi går och tränar på gym tillsammans, vi spelar boule och reser ihop. Ibland är det så mycket aktiviteter att man knappt hinner med att vara pensionär, säger Bengt Johansson.

Arcusbröderna

I samband med 30-årsjubileumet gav Arcusbröderna ut en jubileumsbok.

Jubileumsresan när Arcusbröderna firade 30 år gick till Malaga och samma år gavs en jubileumsbok ut. Efter att gänget gått i pension har fotbollsfredagarna utvecklats. När Arcusbröderna bildades var gänget i 40-50-årsåldern. Och även om det är fotbollen som håller gruppen samman har den sociala biten utanför plan under åren blivit allt viktigare. I dag är medelåldern strax under 80 år.

– Det har blivit mer en social gemenskap som är superviktig. Vi är en tajt grupp som gör många saker tillsammans, promenerar, spelar golf, cykelturer och volleyboll bland annat. Vi har också varit på några fotbollsresor och jubileumsresor tillsammans och gjort studiebesök bland annat till Kiruna, säger Ronald Gustavsson.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp