Troligen tre nya planer för landsbygdsutveckling

Landsbygdsutvecklingen i Luleå kommun lyftes i en medborgardialog i Råneå den 2 maj. Det är ett av tre möten med byaföreningar i kommunen. ”Jättebra möte. Vi har saknat att politiken vill lyssna på våra behov”, konstaterade Johanna Lundmark, från Niemisel.

Bildtext, ta bort bildtex + bild om det inte ska användas.

Den 2 maj hölls den tredje i raden av medborgardialoger med syftet att ta fram en plan för kommunal service på landsbygden. I Antnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. möttes först föreningarna för Sörbyarna, i Persön för Mittbyarna och skärgården och nu i Råneå för Norrbyarna. Allt för att politiken med kommunalrådet Fredrik Hansson i spetsen vill lyssna in behoven och lära av historiska misstag.

Inbjudna var representanter från föreningslivet. En var Johanna Lundmark, i Råneå, som skrev på den A3:a med frågor som alla grupparbetade kring angående vilka utmaningar och möjligheter som kunde identifieras.

– Vi hade ett förberedande möte innan i Niemisel där alla fick lista de punkter de ville lyfta på den här medborgardialogen. Jag tänker att det är viktigt att politikerna får höra vilka behov som finns, behovet av bostäder till exempel, det är inte säkert att de har förstått att det behovet finns även ute i byarna, säger hon.

Medborgardialogerna kring landsbygdsutvecklingen hålls utan några färdiga planer eller beslut. Politiken vill börja med att lyssna till er. Hur upplevde du mötet?

– Jättebra möte, vi har saknat att politiken vill lyssna på våra behov, så det är bara positivt att de kommer till oss och verkligen tar sig tid, konstaterar Lundmark.

Fredrik Hansson, kommunalråd i Luleå kommun, är också nöjd med mötet i Råneå och hela serien av medborgardialoger:

– Det är bara att lägga sig platt, vi har varit för dåliga på att lyssna, vilket jag medger på alla de här mötena. Det här är ett jätteviktigt underlag för oss nu när vi ska ta fram en plan för landsbygdsutvecklingen. Jag kan redan nu säga att det troligen blir tre olika planer, helt enkelt för att behoven ser olika ut för de olika områdena.

Han vill tacka alla föreningsrepresentanter som tagit sig tid att delta.

– De har verkligen visat ett stort engagemang. Vi kan se att det finns en del områden som är gemensamma, exempelvis kollektivtrafiken och behovet av boenden för äldre. Men sedan ser vi att det skiljer sig åt en del, som sagt, säger Fredrik Hansson och tillägger:

– En sak som vi kanske inte hade med oss sedan tidigare var att nästan alla byar efterlyser gång- och cykelvägar, så det var en viktig input.

Nu ska de insamlade behoven processas av kommunens tjänstepersoner och när det börjar finnas förslag på åtgärder är det inte omöjligt att det blir en ny runda medborgardialoger.

–Det är en god tanke, men exakt när och hur nästa steg kan tas får vi återkomma till. Vi hänvisar alla nyfikna till vår webb lulea.se/servicepalandsbygden Länk till annan webbplats. Där kan alla som vill följa arbetet, avslutar Fredrik Hansson.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Ronny Olovsson

Logotyp