Helén Wiklund Wårell är chef på Stadsbyggnadsförvaltningen och har, fram till 1 januari 2024 då den nya organisationen träder i kraft, det övergripande ansvaret för arbetet med att ta fram detaljplaner på Luleå kommun. Från och med den 1 januari 2024 kommer plansektionen och sektionen för mark och exploatering finnas i kommunstyrelsens förvaltning. Frida Lindberg är chef för sektion plan och Ida Lindberg för sektion exploatering.
Hur arbetar ni som chefer på Stadsbyggnadsförvaltningen med målet att vi ska få ner Luleås klimatpåverkan till noll senast till år 2040? Hur påverkar det era arbetsprocesser och ert dagliga arbete?
– Vi är inblandade alla tre såklart, och målen finns med i hela kedjan. Från politiska beslut till planer och till arbetet med att ta fram en ny detaljplan och så småningom försäljning av mark och byggnation. Vi har som mål att bygga för att vi ska bli hundra tusen och vi som chefer bär ansvaret att alla tar målen på allvar och att det faktiskt händer saker. Minskad klimatpåverkan är ju en av flera parametrar vi har att ta hänsyn till när vi planerar vår kommun, inleder Helén Wiklund Wårell.
– Vi har de övergripande målen på plats i och med Översiktsplan 2021, nu ska de förverkligas. För att lyckas är det viktigt att hålla fokus på beslutade mål men samtidigt vara lyhörda för de beteendeförändringar som behöver komma till. Kommunens planering behöver förankras hos medborgarna, säger Frida Lindberg. Helén Wiklund Wårell fyller i med Kronanområdet som ett exempel där kommunen var tidigt ute med att planera ett område där kommunikationerna bygger på ökat kollektivt resande eller cykling och där synpunkter kommit från medborgare om antalet parkeringar.
– Och samtidigt så måste ju vi som kommun gå i framkant och driva på utvecklingen, det är en balansgång, om inte kommunen går lite före så kan vi ju inte kräva att någon annan prioriterar hållbarhet heller, fortsätter Helén Wiklund Wårell. Vi har lärt oss mycket av planeringen av Kronan-området. Vi ska pusha framåt men också vara lyhörda och se till att det finns en acceptans hos medborgarna.
På Luleå kommuns webbplats kan man läsa att samhällsplanering handlar om att planera samhället och dess utveckling. Planeringen av nya bostäder, vägar och industrier, vilka områden vi ska värna och hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle.
Luleå kommuns gällande översiktsplan är ett strategiskt verktyg som ger långsiktiga ramar för en utveckling mot ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Luleå. Utöver översiktsplanen har Luleå kommun också tagit fram ett antal utvecklingsplaner för specifika områden i kommunen och också olika riktlinjer och planer som mer i detalj ska vägleda oss i hur vi ska bygga och utveckla kommunen fysiskt.
Alla dessa planer och riktlinjer ligger till grund för ställningstaganden som görs i detaljplaner och detaljplaneprogram. En beslutad detaljplan påverkar framtidens Luleå länge, förhoppningsvis på ett positivt sätt, och det lägger ett stort ansvar på kommunen.