SSAB ställer om till fossilfritt, vad innebär det för fjärrvärmen i Luleå?
– Vi är ju intimt sammankopplade med industrin, vi tar vara på resurser som annars hade gått till spillo. Så givetvis påverkar omställningen fjärrvärmeproduktionen, men bara på så sätt att det blir en annan typ av restenergier som vi tar hand om och omvandlar till fjärrvärme. Vi (Luleå Energi) har tecknat en tydlig avsiktsförklaring med SSAB som går ut på att vi ska kunna ta hand om restenergier från det nya elektrostålverket på samma sätt som vi fått restenergier från de koleldade masugnarna.
Idag används brännbara gaser som blir över vid stålproduktionen för att värma Luleås fjärrvärmevatten. Även i det nya stålverket kommer man att smälta stål vid cirka 1500 grader vilket kommer att generera mycket restvärme trots att processen görs utan användning av kol. Med hjälp av värmeväxlare kommer Luleå Energi att ta hand om restvärmen när den kyls bort och omvandla den till fjärrvärme till Luleborna.
– Om inte restvärmen från SSAB räcker så kommer vi koppla på flera källor med restvärme från andra industrier i området som vi tecknat samarbetsavtal med redan, till exempel Uniper, fortsätter Magnus. Vi har ju på senare år byggt ett enormt energilager vilket gör att systemet är flexibelt och kan ta emot restvärme från fler källor än tidigare.
– Vi kommer att leverera fjärrvärme till alla våra kunder. Antingen med en mix av energier från SSAB och andra industrisamarbeten, bara industrisamarbeten eller i sista hand, helt egen kraftproduktion i Luleå Energis regi. Vår målsättning är att vi ska fortsätta vara konkurrenskraftiga och det bästa alternativet för våra kunder även i framtiden.